Companii responsabile față de mediu și oameni

Regulamentul UE privind ambalajele și deșeurile de ambalaje, explicat de DS Smith

În calitate de furnizor principal de soluții de ambalare durabile, DS Smith susține pe deplin obiectivul Uniunii Europene de a promova circularitatea ambalajelor și de a reduce impactul ambalajelor asupra mediului.

Redăm mai jos cele mai recente informații despre Regulamentul privind ambalajele și deșeurile de ambalaje (PPWR), importanța și obiectivele acestuia, precum și diferențele dintre regulile existente și măsurile cheie propuse, toate acestea în urma unei analize făcute de DS Smith.

Ce este PPWR

PPWR este o propunere legislativă care revizuiește normele actuale privind ambalajele și deșeurile de ambalaje aplicabile în Uniunea Europeană.

În prezent, principalul cadru de reglementare privind ambalajele și sfârșitul ciclului de viață al acestora în Uniunea Europeană este Packaging and Packaging Waste Directive (PPWD), adoptată în anii 1990 și revizuită de mai multe ori de atunci.  

Comisia Europeană a propus revizuirea PPWD în 2022, după ce a constatat că aceasta nu împiedică în mod eficient creșterea deșeurilor de ambalaje și reducerea impactului ambalajelor asupra mediului. Din acest motiv, Comisia a propus un regulament privind ambalajele și deșeurile de ambalaje cu o ambiție mai mare decât directiva adoptată anterior.

PPWR a fost adoptat recent de Parlamentul European, dar nu este încă în vigoare. Se așteaptă ca textul final să intre în vigoare și să devină lege în ultimul trimestru al anului 2024.

PPWR va schimba în mod considerabil modul în care proiectăm, consumăm și eliminăm ambalajele în UE pe parcursul întregului lanț de creare a valorii economice. Acesta va fi de fapt o revoluție în peisajul ambalajelor din UE.

Majoritatea categoriilor de ambalaje sunt afectate, într-un fel sau altul, de măsurile cuprinse în PPWR, astfel încât toate întreprinderile ar trebui să se pregătească pentru ee ace urmează.

Care sunt principalele obiective ale noului regulament

Regulamentul urmărește să reducă impactul ambalajelor asupra mediului, armonizând în același timp normele privind ambalajele în întreaga UE pentru a facilita libera circulație a mărfurilor, prin:

  • Prevenirea generării de deșeuri de ambalaje. PPWR intenționează să reducă cantitatea de deșeuri de ambalaje generate în UE, să introducă restricții privind ambalajele care pot fi utilizate și să promoveze soluții de ambalare reutilizabile și reîncărcabile
  • Stimularea reciclării de înaltă calitate. PPWR urmărește ca, până în 2030, toate ambalajele de pe piața UE să devină reciclabile într-un mod viabil din punct de vedere economic
  • Adoptarea unor norme armonizate. Normele la nivelul UE privind etichetarea, spațiul gol și conținutul reciclat obligatoriu vor promova condiții de concurență echitabile în întreaga UE, cu aceleași reguli aplicabile tuturor 

Ce aduce nou PPWR față de normele existente

  • O nouă abordare, mai ambițioasă, a deșeurilor de ambalaje. PPWR urmărește să abordeze creșterea continuă a deșeurilor de ambalaje în UE. Acest lucru se traduce în obligații nu numai pentru țările UE, cum ar fi obiectivele de reducere a deșeurilor, ci și pentru întreprinderi (obiective obligatorii de reutilizare pentru categoriile de ambalaje, interzicerea anumitor tipuri de ambalaje de unică folosință, cerințe de reducere la minimum a ambalajelor etc.).
  • Reguli extinse pe piața UE. Se așteaptă ca trecerea de la o directivă la un regulament să aducă o mai mare armonizare a normelor privind ambalajele în UE. Directivele oferă o marjă de manevră mai mare țărilor europene în ceea ce privește punerea în aplicare a normelor UE, permițând divergențe la nivel național. În schimb, regulamentele promovează o abordare unică și stabilesc reguli care trebuie puse în aplicare în același mod peste tot. Comisia a decis să înlocuiască Directiva privind deșeurile de ambalaje cu un regulament pentru a asigura o mai mare armonizare și o mai mare aplicabilitate a normelor privind ambalajele în întreaga Europă, ceea ce reprezintă o veste bună pentru întreprinderile care își desfășoară activitatea în întreaga UE.

Care sunt măsurile cheie propuse în PPWR 

Măsurile descrise mai jos sunt preluate din acordul provizoriu al Parlamentului și al Consiliului, încheiat în martie 2024. Mai multe detalii privind modul în care vor fi puse în aplicare măsurile vor fi puse la dispoziție în lunile și anii următori.

  • Reducerea deșeurilor. Țările UE vor trebui să reducă volumul de deșeuri de ambalaje pe cap de locuitor cu 5% până în 2030, 10% până în 2035 și 15% până în 2040 (pe baza nivelurilor din 2018).
  • Etichetare. Etichete obligatorii pe ambalajele cu compoziția materialului; instrucțiuni de sortare armonizate la nivelul UE, care trebuie puse si pe containere; instrucțiuni de reutilizare, dacă este cazul.
  • Cod QR obligatoriu pentru ambalajele reutilizabile
  • Reutilizare și reumplere. Obiective de reutilizare și reumplere pentru mai multe tipuri de ambalaje (alimente și băuturi, ambalaje grupate, transport, comerț online). 

De la 1 ianuarie 2030:

  • Pentru ambalajele de transport utilizate între diferite locații aparținând aceleiași întreprinderi sau între diferite întreprinderi din cadrul aceleiași țări UE ar trebui să se utilizeze numai ambalaje reutilizabile (se așteaptă ca benzile și foliile pentru paletizare să fie excluse de la acest obiectiv în așteptarea legislației secundare).
  • Pentru alte ambalaje de transport, inclusiv pentru comerțul online: până în 2030 ar trebui să se utilizeze cel puțin 40% ambalaje reutilizabile, iar până în 2040, cel puțin 70%.
  • Pentru ambalajele grupate (ambalaje utilizate pentru a grupa unități de vânzare): cel puțin 10% trebuie să fie reutilizabile până în 2030 și cel puțin 25% până în 2040.
  • Pentru băuturile alcoolice și nonalcoolice (cu excepția laptelui, a vinului și a unor băuturi spirtoase): cel puțin 10% ambalaje reutilizabile până în 2030 și cel puțin 40% până în 2040.
  • Ambalajele din carton sunt excluse din toate obiectivele de reutilizare, astfel încât aceste măsuri nu se aplică la carton.

Interzicerea unor formate de ambalaj

De la 1 ianuarie 2030, interzicerea ambalajelor din plastic:

  • sub formă de folie de împachetare și folie pentru baxat, pentru a grupa produsele.
  • pentru fructele și legumele proaspete sub 1,5 kg (cu unele excepții care urmează să fie stabilite)
  • folosite pentru alimente și băuturi consumate în spații din sectorul hotelier (de exemplu, tăvițe de plastic, pahare de plastic etc.)

Și interdicții privind:

  • pliculețe individuale pentru sosuri, conserve, zahăr etc.
  • ambalajele de produse cosmetice în miniatură, articole de toaletă, produse de igienă în sectorul de cazare
  • pungile de plastic foarte ușoare

Ambalaje reciclabile

Toate ambalajele din UE vor trebui să fie reciclabile până în 2030.

Toate ambalajele vor trebui să respecte criteriile de proiectare pentru reciclare, care vor fi definite în legislația ulterioară.

Taxele de responsabilitate extinsă a producătorilor care vor fi plătite de întreprinderi se vor baza pe grade de performanță în materie de reciclare, de la A la C.

Conținutul reciclat

Conținutul minim obligatoriu de materiale reciclate pentru ambalajele din plastic până în 2030:

  • 30% pentru ambalajele sensibile la contact fabricate din PET
  • 10% pentru ambalajele sensibile la contact fabricate din alte materiale plastice
  • 30% pentru sticlele de băutură din plastic de unică folosință
  • 35% pentru alte ambalaje din plastic

Obiectivele cresc în 2040.

Minimizarea ambalajelor

Până la 1 ianuarie 2030:

  • reducerea la minimum a ambalajelor devine regula
  • raport maxim de 50% de spațiu gol pentru ambalajele grupate, de transport și de comerț electronic
  • vor fi interzise ambalajele care induc în eroare consumatorii, făcându-i să creadă că produsul este mai mare decât este în realitate (de exemplu, pereți dubli, funduri false).

Ambalaje compostabile

După 3 ani de la intrarea în vigoare a regulamentului, ambalajele compostabile vor fi obligatorii pentru:

  • pungile și capsulele de ceai/cafea 
  • etichete lipicioase atașate pe fructe și legume
Share this article
Prev Post

Nicușor Dan, Gabriela Firea și Sebastian Burduja răspund la 10 întrebări despre calitatea vieții în Capitală, adresate de către societatea civilă

Next Post

Investițiile UE în protecția mediului în 2023 au fost de 67 de miliarde de euro (Eurostat)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next