Companii responsabile față de mediu și oameni

„De pe clădire pe umăr”, vernisaj inedit al produselor remesh care oferă a doua șansă oamenilor și mediului. În cei peste 15 ani de activitate, în cadrul remesh au fost colectate peste 36 de tone de deșeuri publicitare și au fost croite peste 72.000 de produse

Genți, ghiozdane, borsete și alte accesorii pentru casă au putut fi admirate în cadrul vernisajului „De pe clădire, pe umăr”, prima expoziție prin care atelierul remesh, o unitate protejată pentru persoane cu dizabiltăți a Asociației Ateliere Fără Frontiere (AFF), promovează atât produse cu impact de mediu redus, cât și munca persoanelor cu dizabilități, provenite din medii dezavantajate pentru care asociația face toate eforturile să le reintegreze în societate.

„Principiile fashion-ului sustenabil includ, printre altele, utilizarea materialelor și proceselor mai puțin dăunătoare mediului, reciclarea și reutilizarea materialelor, reducerea emisiilor de carbon și sprijinirea producției locale. Prin acțiunile remesh ne asumăm responsabilitatea față de mediu, promovând un viitor mai sustenabil”, a explicat Damien Thiery, CEO-ul AFF.

Referindu-se la panourile obișnuite de pe stradă, Damien Thiery a precizat: „Bannerele publicitare conțin substanțe chimice care în timp se infiltrează în sol, în timp ce numărul acestor materiale publicitare este foarte mare, durata lor de viață este foarte scurtă. În atelierul remesh recuperăm bannerele și le transformăm în produse sustenabile, etice, dând materialelor din banner o șansă la o nouă viață. Avem clienți care, de pildă, de mai bine de patru ani, la cumpărături, în loc să achiziționeze zilnic pungi de unică folosință, utilizează revive-ul remesh, încăpător și rezistent.”

În funcție de modelul genții, angajații atelierul remesh produc dintr-un astfel de panou outdoor între 30 și 75 de genți.

Angajații din atelierul de croitorie remesh sunt adulți greu-angajabili, recomandați de către alte organizații sociale, care învață să pregătească pentru cusut materialele publicitare, să taie după tipar, dar să și coasă noile produse. Fiindcă se pune accent pe valorificarea materialelor în produse sustenabile, în producție se încearcă adăugarea cât mai puținor accesorii cumpărate, fără chingi sau catarame. „Nu vrem să producem alte deșeuri, trebuie să irosim cât mai puțin material. Totul se reutilizează, iar ce rămâne în urma croitului se toacă și devine umplutură pentru tabureți”, explică reprezentanții AFF.

Organizație neguvernamentală înființată în 2008, Ateliere Fără Frontiere este printre puținele organizații din România care are un program de sprijin socio-profesional pentru persoanele greu angajabile în vederea plasării pe piața forței de muncă. Mai precis, asociația le oferă adulților un loc de muncă-pilot, unde dobândesc aptitudini esențiale și învață o meserie nouă, se obișnuiesc cu munca în echipă și cu programul zilnic de lucru. În plus, primesc consiliere pentru viitor, sfaturi și ajutor în rezolvarea problemelor personale și administrative și încurajare pentru a prinde încredere în propriile forțe.

Pentru a-și îndeplini misiunea, AFF a creat trei întreprinderi sociale de inserție prin activitatea economică – educlick, remesh și ferma bio&co, în care oferă servicii personalizate de acompaniere socială, consiliere pentru inserție, psihoterapie și acompaniere pedagogică pentru formarea de competențe a persoanelor care cumulează multiple dificultăți la angajare (șomaj de lungă durată, adicții, dizabilități, abandon școlar, violență domestică, trafic de persoane, probațiune, pedepse privative de libertate, lipsă locuință etc).

Share this article
Prev Post

Fabrica Coca-Cola din Sidcup va produce sticle de plastic cu capace atașate pentru a crește rata de reciclare

Next Post

44% dintre europeni își spală hainele la 30°C, generând o economie potențială de peste 952.000 de tone de CO2 (Studiu Electrolux)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next