Companii responsabile față de mediu și oameni

CE a lansat Academia solară pentru calificarea lucrătorilor din lanțul valoric al energiei solare fotovoltaice din UE

Comisia Europeană a lansat Academia solară europeană, prima dintr-o serie de academii ale UE care urmează să fie înființate în temeiul Regulamentului privind industria care contribuie la obiectivul zero emisii nete (NZIA) și care dețin competențele necesare de-a lungul lanțurilor valorice ale tehnologiilor care contribuie la obiectivul zero emisii nete.

Rolul academiilor NZIA este de a dezvolta conținut și programe de învățare împreună cu industria, pentru a se asigura că există suficiente competențe și forță de muncă în lanțul valoric.

Se estimează că numai în sectorul producției de energie solară fotovoltaică vor fi necesari aproximativ 66,000 de lucrători calificați până în 2030 pentru ca UE să își îndeplinească obiectivele ambițioase privind energia din surse regenerabile, asigurând în același timp competitivitatea industrială.

Academia de energie solară își propune să formeze 100,000 de lucrători din lanțul valoric solar fotovoltaic în următorii trei ani pentru a aborda lacunele actuale în materie de forță de muncă și de competențe din acest sector.

Urmând modelul de succes al Academiei europene pentru baterii, lansat în 2022 pentru lanțul valoric al bateriilor, Academia solară va concepe conținut educațional, împreună cu industria și cu părțile relevante din lanțul valoric al energiei solare fotovoltaice. 

Academia solară va elabora, de asemenea, certificate de învățare, care vor certifica competențele dobândite de oameni în cadrul cursurilor sale de formare, stimulând astfel și mobilitatea forței de muncă în cadrul pieței unice.

Implementarea programelor se realizează prin intermediul partenerilor locali. Aceștia pot fi furnizori de formare profesională și educațională (EFP), întreprinderi, universități sau alți furnizori de educație și formare cu care Academia semnează un contract pentru a-și pune în aplicare programele.

Proiectul Academiei solare va fi pus în aplicare de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT) prin intermediul Comunității sale de cunoaștere și inovare, EIT Innoenergy.

Academia solară este cea mai recentă inițiativă a Comisiei care sprijină eforturile UE de a-și atinge obiectivele ambițioase din cadrul Pactului verde european și al planului REPowerEU, asigurând, în același timp, reziliența și competitivitatea industriei pe scena mondială. În temeiul Directivei revizuite privind energia din surse regenerabile, UE are un obiectiv de 43,5% pentru ponderea energiei din surse regenerabile până în 2030, cu ambiția de a atinge 45 %.

Ca parte a planului REPowerEU, în mai 2022, Comisia a adoptat o strategie a UE privind energia solară care vizează atingerea unei capacități solare fotovoltaice de peste 320 GW până în 2025 și de aproape 600 GW până în 2030.

Share this article
Prev Post

Căldura extremă ucide sute de persoane, iar milioane de oameni se sufocă în toată lumea la începutul verii (Reuters)

Next Post

ECOTIC și UZPR prelungesc perioada de înscrieri în concursul Jurnalism pentru Un Mediu Curat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next