Companii responsabile față de mediu și oameni

Ce simt oamenii în legătură cu schimbările climatice și acțiunile întreprinse de guverne și companii

Ipsos, lider global în cercetarea de piață, a publicat în contextul Conferinței COP28 a ONU privind schimbările climatice, studiul ”Global Views on Climate Change”. Bazat pe rezultatele unui sondaj realizat în 31 de țări în rândul a 24.200 de adulți pe platformele sale online Global Advisor și IndiaBus, studiul Ipsos oferă o nouă evaluare a ceea ce simt oamenii în legătură cu schimbările climatice actuale, concentrându-se pe ceea ce văd în jurul lor și pe ceea ce cred despre acțiunile întreprinse pentru a face față acestor provocări.

Printre țările europene cuprinse în sondaj, se numără Belgia, Franța, Germania, Marea Britanie, Ungaria, Irlanda, Italia, Țările de Jos, Polonia, Spania, Suedia și Turcia.

Principalele concluzii

  • 57% dintre respondenți spun că au resimțit deja impactul grav al schimbărilor climatice. În țări precum Mexic, Brazilia și Turcia, procentul este mult mai mare, cu 8 din 10 respondenți care afirmă acest lucru;
  • 38% dintre respondenți spun că, probabil, în următorii 25 de ani, vor fi nevoiți să se mute sau vor fi strămutați din cauza efectelor schimbărilor climatice;
  • 6 din 10 din persoanele intervievate (59%) spun că guvernul lor nu le oferă suficiente informații despre cum pot face alegeri mai bune în ceea ce privește modul de abordare a schimbărilor climatice – 63% critică eforturile guvernului lor de a-i ține la curent cu potențialele efecte;
  • În linii mari, oamenii sunt înclinați să creadă că mass-media subestimează impactul schimbărilor climatice (42%, față de 23% care spun că exagerează efectele acestora).
  • Criticile nu se limitează doar la guverne și mass-media: 59% dintre respondenți consideră că întreprinderile din țara lor nu depun suficiente eforturi pentru a combate schimbările climatice, iar 71% spun că acestea fac declarații privind mediul înconjurător fără a se angaja să facă schimbări reale.

„În timp ce liderii lumii se reunesc la COP, acest ultim studiu Ipsos arată o realitate crudă – majoritatea oamenilor nu numai că sunt martorii impactului sever al schimbărilor climatice, dar se pregătesc pentru escaladarea acestui fenomen. Un număr impresionant de șapte din zece persoane se așteaptă ca schimbările climatice să afecteze profund zonele în care locuiesc în următorul deceniu. Cercetările noastre subliniază un decalaj critic. Există un sentiment larg răspândit că atât guvernele, cât și companiile nu se ridică la așteptările publicului în ceea ce privește nivelul de acțiune și transparență.” a comentat Lauren Demar, Ipsos Chief Sustainability Officer & Head of ESG.

IMPACTUL schimbărilor climatice

Aproape 6 din 10 respondenți (57%) raportează un efect grav al schimbărilor climatice în zona în care locuiesc, dar acest lucru variază foarte mult în funcție de țară. Impactul declarat al schimbărilor climatice este cel mai mare în Mexic (81%), Brazilia (79%) și Turcia (79%). Doar în două țări – Marea Britanie și Suedia – mai puțin de două cincimi din populație raportează efecte grave (34% și, respectiv, 24%). Dacă ne uităm la toate cele 31 de națiuni, oamenii din America Latină sunt deosebit de îngrijorați, 6 din primele 10 țări din regiune fiind din această regiune.

În ceea ce privește viitorul, procentul celor care se așteaptă ca schimbările climatice să aibă un impact grav asupra zonei lor în următorii 10 ani se ridică la 71% (media globală pe țară). 6 țări înregistrează 8 din 10 persoane care cred acest lucru, iar în Coreea de Sud această cifră ajunge la aproape 9 din 10 (88%).

Aproximativ două cincimi (38%) dintre respondenți se așteaptă să fie strămutați din locuința lor în următorii 25 de ani, cu cele mai ridicate niveluri de îngrijorare în Turcia (68%) și Brazilia (61%). Cele mai puțin îngrijorate țări sunt toate europene – în Marea Britanie, Polonia, Suedia, Germania și Țările de Jos, numărul celor care se așteaptă să fie nevoiți să se mute este de unul din patru sau mai puțin.

INFORMAȚII privind schimbările climatice

6 din 10 cetățeni globali afirmă că guvernele și companiile din țara lor nu le oferă informații suficiente privind schimbările climatice (59% și, respectiv, 61%).

În ceea ce privește mass-media, doar 24% dintre respondenții la nivel global spun că presa oferă o bună reprezentare a impactului schimbărilor climatice, 42% dintre ei considerând că mass-media subestimează și 23% că exagerează efectele schimbărilor climatice. Și aici, răspunsurile variază considerabil în funcție de țară. În America Latină, există un sentiment destul de puternic că mass-media subestimează impactul. În același timp, în India, Țările de Jos, Australia, Germania și Statele Unite, există o lipsă de consens în ceea ce privește modul în care mass-media prezintă schimbările climatice.

ACȚIUNI privind schimbările climatice

Puțin peste o treime (36%) dintre cetățenii din întreaga lume consideră că guvernul lor depune eforturi pentru a combate schimbările climatice. În 21 din cele 31 de țări, peste jumătate din populație afirmă că guvernul lor nu depune suficiente eforturi sau chiar nu face nimic pentru a combate schimbările climatice.

În Argentina, doar 9% dintre cetățeni consideră că guvernul lor depune eforturi susținute în această privință. De asemenea, în Peru (13%) și Japonia (19%), populația acordă o notă scăzută conducătorilor lor.

Încrederea în eforturile făcute de companii pentru combaterea schimbărilor climatice este, de asemenea, scăzută, 32% dintre respondenți afirmând că acestea depun eforturi susținute, în timp ce 59% spun că eforturile companiilor nu sunt suficiente.

La nivel mondial, 71% dintre respondenți consideră că întreprinderile folosesc cel puțin ocazional declarații de mediu fără a se angaja să facă schimbări reale, iar 37% spun că fac acest lucru frecvent sau tot timpul. Aceast procent e și mai mare în Marea Britanie – de 48%.

Cetățenii consideră, de asemenea, că ei înșiși nu fac suficient pentru a combate schimbările climatice. Trei cincimi (59%) spun că oamenii din țara lor nu fac eforturi suficiente sau nu fac deloc, iar cei din America Latină sunt deosebit de critici: Peru (79%), Argentina (77%) și Columbia (77%).

Studiul Ipsos poate fi accesat AICI.

Share this article
Prev Post

Grupul CEZ in Romania premiat de Majestatea Sa Margareta a Romaniei la categoria Civism pentru un Viitor Sustenabil, la Seara Palatului: Recunoasterea Onorifica a Curajului Civic – Romania si Republica Moldova

Next Post

Românii au auzit despre SGR, dar sunt cam confuzi. 60% intenționează să returneze întotdeauna ambalajele băuturilor cumpărate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next