Companii responsabile față de mediu și oameni

Ce țări au cele mai multe păduri. Date actualizate în 2023 (Grafic)

De la ultima eră glaciară, acoperirea forestieră a Pământului a scăzut cu 20 de milioane de km2 sau 2 miliarde de hectare. Jumătate din această pierdere a avut loc începând cu anul 1900 din cauza extinderii agriculturii și a industrializării.

În prezent, pădurile acoperă aprox. 30% din suprafața Pământului, adică aprox. 40 de milioane de km2, distribuite inegal pe glob.

Publicația Visual Capitalist a creat un nou grafic care surprinde primele 15 țări cu cele mai mari păduri, măsurate în kilometri pătrați. Sursa datelor, actualizate în octombrie 2023, este Banca Mondială.

În mod previzibil, cea mai mare țară din lume are și cea mai mare suprafață de pădure. Aproape 50% din Rusia este reprezentată de păduri, măsurând aproximativ 8 milioane de km2. Această suprafață este mai mare decât suprafața totală a tuturor celorlalte țări din lume – cu excepția Chinei, SUA, Canadei, Braziliei și Australiei.

Aceasta înseamnă, de asemenea, că o cincime din întreaga suprafață împădurită a lumii se află în Rusia.

Majoritatea pădurilor din Rusia sunt boreale, pentru a supraviețui climatului mai rece și mai uscat din țară, și sunt alcătuite din specii de arbori de foioase și conifere, inclusiv larice, pin, molid și stejar.

Pe locul al doilea, Brazilia are aproape 5 milioane de km2 de acoperire forestieră (aproximativ 12% din pădurile din lume), datorită faptului că aproape două treimi din pădurea amazoniană se află în interiorul granițelor sale. Suprafața împădurită a Braziliei este de aproape două ori mai mare decât cea a Arabiei Saudite, a 12-a țară ca mărime din lume.

De asemenea, Amazonul contribuie în mod semnificativ la acoperirea forestieră a Peru (locul 10 pe această listă), alături de Columbia (locul 13), Bolivia (locul 14) și Venezuela (locul 15).

Canada și SUA, ocupă locurile al treilea și al patrulea, cu aproximativ aceeași acoperire forestieră – 3 milioane de km2 – cu mai multe păduri de pe ambele coaste care se extind peste granița comună.

China completează topul primelor cinci locuri, pădurile sale acoperind puțin mai mult de 2 milioane de km2.

Împreună, primele cinci țări reprezintă mai mult de jumătate din pădurile lumii.

Dacă luăm în considerare și primele 10 țări, la care se adaugă acoperirea forestieră din Australia, Republica Democrată Congo, Indonezia, India și Peru, această cifră crește la puțin peste două treimi din pădurile lumii. Extinderea clasamentului la primele 20 de țări va reprezenta 80% din acoperirea forestieră totală a Pământului.

Păduri naturale vs. păduri plantate

Iată cum este împărțită acoperirea forestieră a fiecărei țări între pădurile virgine (neperturbate de om) și cele care se regenerează în mod natural (păduri în care există indicii vizibile ale activităților umane, dar care revin încet la starea lor naturală) și pădurile plantate de oameni.

În țări precum Bahrein și Kuweit, zone extrem de aride, unde pădurile nu ar apărea în mod natural, pădurile plantate de om reprezintă întreaga acoperire forestieră.

Dar chiar și în mari părți ale Europei, pădurile plantate sunt mult mai numeroase decât cele primare și cele regenerate în mod natural, ceea ce arată cât de multă despădurire a avut loc pe continent în ultimele trei secole, care este acum în curs de a fi inversată în mod constant.

În China, care și-a mărit acoperirea forestieră cu o suprafață egală cu cea a Norvegiei în ultimele trei decenii, aproape 40% din suprafața totală împădurită este plantată.

Experții spun că ar trebui să se acorde prioritate inversării degradării pădurilor și protejării pădurilor virgine – care dețin o cantitate incredibilă de carbon care ar fi eliberată în atmosferă dacă ar fi exploatată.

Share this article
Prev Post

Georgios Stassis: Obiectivul PPC este să devină un jucător de top în Europa de Sud-Est

Next Post

Favr. a obținut eticheta Global Carbon Point

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next