Companii responsabile față de mediu și oameni

Comisia pentru afaceri juridice a PE a ajuns la un consens privind noile reguli, mai stricte, care integrează drepturile omului și impactul asupra mediului în guvernanța companiilor

DCIM100MEDIADJI_0021.JPG

Deputații din Comisia pentru afaceri juridice (JURI) a Parlamentului European și-au exprimat prin vot voința clară privind așa-numita diligență în materie de durabilitate corporativă. Firmele vor fi obligate să identifice și, dacă este necesar, să prevină, să pună capăt sau să atenueze impactul negativ al activităților lor, inclusiv al partenerilor lor de afaceri, asupra drepturilor omului și a mediului, incluzând sclavia, exploatarea prin muncă, poluarea, degradarea mediului și pierderea biodiversității.

Companiile ar trebui, de asemenea, să fie obligate să își evalueze partenerii din lanțul valoric atunci când își desfășoară activitatea, spun deputații europeni. Aceasta ar trebui să includă nu numai furnizorii, ci și activitățile legate de vânzare, distribuție și transport. Impactul negativ ar trebui să fie atenuat și remediat prin adaptarea modelului de afaceri al companiei, prin oferirea de sprijin pentru IMM-uri sau prin căutarea de asigurări contractuale.

Deputații europeni au extins aplicarea noilor reguli, față de propunerea Comisiei, pentru a include companiile cu sediul în UE cu peste 250 de angajați și o cifră de afaceri la nivel mondial mai mare de 40 de milioane de euro, precum și companiile-mamă cu peste 500 de angajați și o cifră de afaceri la nivel mondial mai mare de 150 de milioane de euro. Normele s-ar aplica, de asemenea, societăților din afara UE cu o cifră de afaceri mai mare de 150 de milioane de euro, dacă cel puțin 40 de milioane au fost generate în UE.

Companiile care nu se conformează ar urma să fie răspunzătoare pentru daune, iar guvernele UE ar urma să înființeze autorități de supraveghere cu competența de a impune sancțiuni. Deputații europeni doresc ca amenzile să fie de cel puțin 5% din cifra de afaceri netă la nivel mondial și să interzică accesul la achizițiile publice pentru companiile din țări terțe care nu se conformează.

Pentru a contribui la combaterea schimbărilor climatice, toți directorii de companii ar fi obligați să pună în aplicare un plan de tranziție compatibil cu o limită de încălzire globală de 1,5°C. Directorii companiilor cu peste 1.000 de angajați vor fi direct responsabili de această măsură, care, la rândul său, va afecta părțile variabile ale remunerației lor, cum ar fi bonusurile.

În urma votului din comisie, raportorul Lara Wolters a remarcat: „Sunt încântată de faptul că s-a ajuns la un consens larg în cadrul comisiei pentru a propune norme obligatorii pentru a face ca întreprinderile să respecte oamenii și planeta. Există o voință clară de a alinia această directivă la cele mai bune practici internaționale și de a ne asigura că întreprinderile trebuie să acționeze cu diligența necesară în dialogul continuu cu cei afectați de prejudicii și să le remedieze atunci când acestea se produc. În cazul în care companiile nu se conformează, acestea ar trebui să se confrunte cu sancțiuni, iar dacă se produc prejudicii pe care ar fi trebuit să le evite, atunci victimele ar trebui să poată obține dreptate în instanță.”

Odată ce Parlamentul își va da votul în plen, vor putea începe negocierile cu Consiliul privind textul final al legislației. Conform propunerii comisiei, noile obligații s-ar aplica după 3 sau 4 ani, în funcție de mărimea și cifra de afaceri a companiei.

Share this article
Prev Post

Nestlé apelează la sateliți pentru a monitoriza proiectele sale de regenerare a pădurilor

Next Post

Deputații europeni din Comisia pentru mediu a PE vor să pună capăt producției și consumului de haine de tip fast fashion. „Oamenii și planeta sunt mai importante decât profiturile industriei textile”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next