Companii responsabile față de mediu și oameni

Deputații europeni din Comisia pentru mediu a PE vor să pună capăt producției și consumului de haine de tip fast fashion. „Oamenii și planeta sunt mai importante decât profiturile industriei textile”

Deputații europeni din Comisia pentru mediu a Parlamentului European vor reguli mai stricte în UE care să garanteze că textilele sunt produse într-un mod circular, durabil și echitabil din punct de vedere social.

Deputații europeni spun că produsele textile vândute în UE ar trebui să fie mai durabile, mai ușor de reutilizat, reparat și reciclat, realizate într-o mare măsură din fibre reciclate și fără substanțe periculoase. Ei subliniază că articolele vestimentare ar trebui să fie produse într-un mod care să respecte drepturile omului, mediul, binele și protecția animalelor pe tot parcursul lanțului de aprovizionare.

Pentru a combate supraproducția și supraconsumul de îmbrăcăminte și încălțăminte, Comitetul invită Comisia și țările UE să adopte măsuri care să pună capăt fenomenului de “fast fashion”, începând cu o definiție clară a termenului, bazată pe „volume mari de îmbrăcăminte de calitate inferioară la niveluri de preț scăzute”. Consumatorii ar trebui să fie mai bine informați pentru a putea face alegeri responsabile și durabile, inclusiv prin introducerea unui „pașaport digital al produsului”.

Deputații solicită Comisiei și statelor membre să se asigure că procesele de producție devin mai puțin energo-intensive și consumatoare de apă, să evite utilizarea și eliberarea de substanțe nocive și să reducă amprenta materială și de consum.

Deputații europeni doresc, de asemenea, ca revizuirea Directivei-cadru privind deșeurile să includă obiective specifice distincte pentru prevenirea, colectarea, reutilizarea și reciclarea deșeurilor textile, precum și pentru eliminarea treptată a depozitării textilelor la groapa de gunoi.

Raportorul Delara Burkhardt a declarat: „Consumatorii singuri nu pot reforma sectorul textil mondial prin intermediul obiceiurilor lor de cumpărare. Dacă lăsăm piața să se autoreglementeze, lăsăm ușile deschise pentru un model fast fashion care exploatează oamenii și resursele planetei. UE trebuie să oblige din punct de vedere juridic producătorii și marile companii de modă să opereze în mod mai durabil. Oamenii și planeta sunt mai importante decât profiturile industriei textile. Dezastrele care au avut loc în trecut, cum ar fi prăbușirea fabricii Rana Plaza din Bangladesh, gropile de gunoi în creștere din Ghana și Nepal, apa poluată și microplasticele din oceanele noastre arată ce se întâmplă atunci când acest principiu nu este urmărit. Am așteptat destul de mult – este timpul să facem o schimbare!”

Pe 30 martie 2022, Comisia a prezentat Strategia UE pentru textile durabile și circulare pentru a aborda întregul ciclu de viață al produselor textile și a propus acțiuni pentru a schimba modul în care producem și consumăm textile.

Se așteaptă ca raportul Comisiei pentru mediu să fie adoptat în plen până în această vară.

Citește și Shein sau cum poluează cu deșeuri textile retailerii de fast fashion

Sursa foto: Earth.org

Share this article
Prev Post

Comisia pentru afaceri juridice a PE a ajuns la un consens privind noile reguli, mai stricte, care integrează drepturile omului și impactul asupra mediului în guvernanța companiilor

Next Post

AFM a prelungit până pe 12 mai termenul de depunere a proiectelor ONG de educaţie şi conştientizare privind protecţia mediului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next