Companii responsabile față de mediu și oameni

Compania RetuRo va fi Administrator unic al sistemului de garanție-returnare pentru ambalaje. Consumatorii își vor putea recupera garanția indiferent de locul inițial de cumpărare

Executivul a aprobat astăzi, în Ședința de Guvern, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, proiectul de Hotărâre privind desemnarea administratorului sistemului de garanție-returnare (SGR) pentru ambalaje. Astfel, S.C. RetuRo Sistem Garanție Returnare S.A. a fost desemnată exclusiv pentru a implementa, gestiona, opera şi a asigura finanţarea sistemului de garanţie-returnare.

S.C. RetuRo Sistem Garanție Returnare S.A. este o entitate în care se regăsesc reprezentanți ai producătorilor și ai comercianților, dar și statul român, reprezentat de autoritatea centrală pentru protecția mediului, cu un procent de 20% din acțiuni.

„Implementarea SGR în România va avea o contribuție esențială în atingerea țintelor ambițioase de reciclare și colectare, pe care țara noastră și le-a asumat. Prin desemnarea RetuRo ca administrator al SGR, intrăm practic în ultima etapă a procesului de implementare, aceea de construcție efectivă a sistemului. În perioada imediat următoare vom avea o întâlnire cu reprezentanții companiei, în cadrul căreia vom discuta și stabili planul de implementare, calendarul și etapele acestuia. Chiar dacă vorbim despre un proces de implementare foarte complex, o provocare reală pentru toți factorii implicați, un lucru este cert: România are nevoie de un SGR 100% operațional în cel mai scurt timp posibil, astfel încât să scăpăm odată pentru totdeauna de tonele de deșeuri aruncate la întâmplare, pe drumuri, în șanțuri, pe câmpuri, în lacuri sau râuri” a declarat Barna Tánczos, ministrul mediului, apelor și pădurilor.

SGR presupune reținerea unei garanții de 50 de bani pentru orice ambalaj de băutură achiziționată, sumă care va fi recuperată de consumatori imediat ce ambalajele folosite vor fi returnate în orice magazin din România, indiferent de locul inițial de cumpărare. În acest mod, returnarea ar fi mai facilă și va putea conduce la creșterea cantității de materiale colectate.

SGR se referă la ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l și 3 l inclusiv, utilizate pentru a introduce pe piaţa naţională bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel, vinuri şi spirtoase.

Potrivit proiectului, ambalajele returnate în magazine ajung în centre regionale și apoi la reciclatori.

Share this article
Prev Post

Ferma socială bio&co distribuie lunar 400 de coșuri de legume certificate ecologic clienților din București-Ilfov

Next Post

CNN invită școlile, organizațiile și activiștii de mediu să-și înscrie inițativele dedicate protecției biodiversității marine în campania Call to Earth Day 2022

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next