Companii responsabile față de mediu și oameni

Contract controversat al UE cu o firmă de PR legată de Trump și industria combustibililor fosili

Decizia Uniunii Europene de a colabora cu o firmă de consultanță legată de Donald Trump și de industria combustibililor fosili ridică semne de întrebare privind conflictul de interese și angajamentele climatice ale UE.

Uniunea Europeană și-a apărat decizia controversată de a angaja firma de relații publice DCI Group, cu sediul în Washington, cu doar câteva zile înainte de alegerile prezidențiale americane din 2016, câștigate de Donald Trump.

Contractul, dezvăluit recent, a fost încheiat pentru a oferi consultanță delegației UE în Statele Unite în privința „comunicării și strategiei de implicare publică”, cu accent pe promovarea comerțului și investițiilor UE în SUA.

Dezvăluirile făcute de organizația DeSmog au scos la iveală că DCI Group are legături strânse cu industria combustibililor fosili, reprezentând inclusiv American Petroleum Institute (API), cea mai mare asociație comercială și grup de lobby pentru interesele petroliere din SUA.

API are un istoric dovedit de subminare a consensului științific privind schimbările climatice. Printre clienții DCI Group în 2024 se numără și giganții petrolieri Shell și ExxonMobil.

Această angajare a stârnit critici vehemente, având în vedere obiectivele ambițioase ale UE în domeniul climei și naturii. Pascoe Sabido, activist la organizația non-profit Corporate Europe Observatory, a declarat că lista de clienți a DCI Group demonstrează un „conflict de interese flagrant”.

„Comisia Europeană nu ar trebui să angajeze firme de lobby care au reprezentat marii poluatori”, a subliniat Sabido, adăugând că „acest lucru arată cât de mult s-a normalizat industria combustibililor fosili și susținătorii lor la Bruxelles”.

UE a minimalizat importanța contractului, descriindu-l ca fiind „un contract cu valoare foarte mică”, de doar 15.000 de dolari pentru o perioadă de patru luni. Într-o declarație trimisă prin email către DeSmog, un purtător de cuvânt al delegației UE a precizat că „decizia delegației Uniunii Europene de a lucra cu o firmă de consultanță are ca scop promovarea dialogului pe teme cheie, inclusiv comerțul”.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că „este o practică standard pentru misiunile diplomatice să contacteze diverse grupuri politice, asigurându-se că toți americanii, indiferent de afilierea politică, pot avea o mai bună înțelegere a politicilor UE”. Cu toate acestea, delegația UE nu a răspuns la întrebările DeSmog referitoare la potențialul conflict dintre clienții din industria combustibililor fosili și minerit ai DCI și obiectivele climatice și de protecție a naturii ale UE.

Pe site-ul său, DCI Group s-a lăudat cu noul client, susținând că UE „a scos asul din mânecă în războiul comercial cu Statele Unite” prin angajarea unor „foști apropiați ai lui Donald Trump”.

Angajarea DCI Group are loc într-un context sensibil, marcat de reacția statelor membre UE la amenințările lui Trump de a impune tarife vamale generalizate pe piața americană.

În plus, DeSmog a mai dezvăluit că DCI Group este implicată într-o investigație a Departamentului de Justiție al SUA privind presupusa piratare informatică a unor activiști climatici care au intentat procese împotriva ExxonMobil.

Criticii se întreabă dacă UE, prin această colaborare, riscă să submineze credibilitatea angajamentelor sale climatice și să ofere legitimitate indirectă industriei combustibililor fosili, într-un moment critic pentru acțiunea climatică globală.

Share this article
Prev Post

Administrația Trump dezarmează instituțiile de protecție a mediului prin concedieri masive și înghețarea fondurilor

Next Post

ECOTIC: De la liniar la circular, pentru un mediu curat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next