Companii responsabile față de mediu și oameni

Danemarca, cea mai sustenabilă țară din lume. România, a 30-a din 180 de țări

Pentru al 2-lea an la rând, Danemarca a fost declarată cea mai sustenabilă țară din lume în clasamentul EPI 2022 (Indicele performanței de mediu), realizat anual din 2002 de Universitățile Yale și Columbia, pentru a susține obiectivele de mediu stabilite în Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite.

Utilizând 40 de indicatori de performanță, valorile EPI determină eforturile a 180 de țări pentru sănătatea mediului, vitalitatea ecosistemului și atenuarea schimbărilor climatice. Acești indicatori măsoară cât de aproape sunt țările de îndeplinirea țintelor de durabilitate stabilite la nivel internațional pentru probleme specifice de mediu.

Danemarca și-a fixat ca obiectiv strict reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 70% sub nivelul din 1990, până în 2030. Astăzi, aproximativ două treimi din energia electrică națională provine din surse curate, iar Copenhaga își propune să devină prima capitală din lume neutră d.p.d.v. al carbonului în următorii trei ani. În plus, Danemarca a decis să pună capăt exploatării de petrol și gaze în Marea Nordului până în 2050, introducând 14 parteneriate climatice cu sectorul privat pentru a găsi modalități prin care acesta poate contribui la reducerea emisiilor de CO2 într-un mod corect, sprijinind competitivitatea daneză, exporturile, locurile de muncă, bunăstarea și prosperitatea.

În clasamentul EPI, Marea Britanie și Finlanda ocupă a 2-a și, respectiv, a 3-a poziție, ambele obținând punctaje foarte bune pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în ultimii ani, în timp ce România se situează pe locul 30.

În clasamentul general EPI, Statele Unite se situează pe un relativ scăzut loc 43, care reflectă politicile fostei Administrații Trump: retragerea SUA din Acordul de la Paris și permisivitatea legislației privind emisiile de metan.

Detalii despre clasamentul EPI

Share this article
Prev Post

Fondul pentru modernizare sprijină cu 2,4 mld euro țările cele mai afectate de tranziția energetică, printre care și România

Next Post

Bulgaria ar urma să lanseze proiecte-pilot de centrale solare offshore și centrale geotermale în acest an

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next