Conform unui nou raport publicat de Banca Centrală Europeană (BCE), Uniunea Europeană are nevoie de investiții suplimentare estimate la 558 miliarde euro anual pentru a-și atinge obiectivele climatice stabilite pentru anul 2030. Această sumă reprezintă între 2,9% și 4% din PIB-ul anual al UE până la finalul acestui deceniu, scrie publicația edie, care citează raportul.
Analiza BCE subliniază că, în ciuda progreselor înregistrate până în prezent, investițiile în economia verde rămân insuficiente pentru atingerea țintei de reducere cu 55% a emisiilor de carbon până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990. Pentru realizarea acestui obiectiv ambițios, UE trebuie să își dubleze capacitatea de energie regenerabilă și să accelereze inovația în domeniul tehnologiilor curate.
Sectoarele energetic și de transport se confruntă cu bariere tehnice semnificative și necesită o mai bună coordonare cu investițiile în infrastructura publică. În plus, piețele de finanțare a inovației reprezintă în continuare doar o mică parte din piețele financiare europene, în ciuda creșterii robuste din ultimii ani. BCE recomandă accelerarea procesului de aprofundare a uniunii piețelor de capital (CMU) pentru dezvoltarea acestor piețe.
Fondurile publice verzi disponibile în prezent, inclusiv împrumuturile și granturile din cadrul Facilității de Redresare și Reziliență (NextGenerationEU), pot acoperi necesarul de investiții verzi doar până în perioada 2025-2026. După acest interval, BCE estimează un deficit de finanțare publică de aproximativ 54 miliarde euro până în 2030.
Pentru a reduce acest decalaj, BCE recomandă crearea unui cadru de investiții publice verzi bine structurat, care să stimuleze investițiile private în economia verde. Instituția subliniază că schemele eficiente de sprijin public, cu riscuri limitate de interferență politică nejustificată, ar putea genera efecte pozitive pentru finanțele publice.
În ceea ce privește cadrul de reglementare, BCE atrage atenția asupra complexității excesive a actualelor framework-uri de raportare a sustenabilității, care ar putea descuraja sectorul privat. Pragul ridicat pentru ca o investiție să fie considerată aliniată cu Taxonomia UE reprezintă o provocare semnificativă pentru multe oportunități de investiții verzi.
Deși Comisia Europeană a anunțat recent o propunere de simplificare a cadrului de reglementare, mediul de afaceri și investitorii au avertizat că redeschiderea celor trei directive principale ar putea submina anii de progres în domeniul standardelor de mediu și sociale.
BCE susține eficientizarea cadrelor de reglementare, dar subliniază necesitatea menținerii obiectivului fundamental de îmbunătățire a transparenței în materie de sustenabilitate.