Companii responsabile față de mediu și oameni

Ecologiștii solicită reducerea și reutilizarea cantității de plastic generată de cele mai mari companii poluatoare: Coca-Cola, PepsiCo, Nestle, Unilever și Procter & Gamble

Peste 400 de organizații și-au unit forțele pentru a cere celor mai mari cinci companii poluatoare cu plastic să adopte sisteme transparente, ambițioase și responsabile de reutilizare și reumplere a recipientelor, informează Balkan Green Energy News.

Într-o scrisoare deschisă, publicată cu ocazia World Refill Day, organizațiile și membrii mișcării #breakfreefromplastic, printre care City to Sea, Greenpeace și Friends of the Earth, au cerut directorilor executivi de la Coca-Cola, PepsiCo, Nestle, Unilever și Procter & Gamble să abordeze impactul asupra mediului, social și de sănătate pe care utilizarea plasticului îl are în mod disproporționat asupra comunităților din emisfera sudica.

În fața catastrofei climatice, cei peste 400 de semnatari au declarat că materialele plastice vor adăuga peste 850 de milioane de tone de gaze cu efect de seră în atmosferă într-un singur an, echivalentul a 189 de noi centralele electrice pe bază de cărbune de 500 MW, și au subliniat că se așteaptă ca producția acestui material să crească cu 40% în următorul deceniu, în mare parte datorită ambalajelor din plastic de unică folosință.

Pe lângă faptul că alimentează criza climatică, producția, utilizarea și eliminarea plasticului creează o poluare toxică care dăunează atât oamenilor, cât și planetei. Producția și eliminarea plasticului, în special prin incinerare sau depozitare, au un impact disproporționat asupra comunităților de culoare, a comunităților cu venituri mici și a comunităților indigene prin poluarea aerului, a apei și a solului. În același timp, substanțele chimice toxice din ambalajele și produsele din plastic cauzează daune ireparabile mediului și sănătății.

Semnatarii au declarat că, pentru ca aceste companii să își îmbunătățească reputația, trebuie să acționeze urgent, prin: raportarea fiecărui articol din plastic de unică folosință și transparentizarea cantității de plastic folosit, reducerea cantității de plastic pe care o utilizează prin stabilirea unor obiective ambițioase, și reinventarea ambalajelor pentru a permite reumplerea și reutilizarea. Pentru a face acest lucru, ar trebui să se angajeze să colaboreze cu alte companii pentru a standardiza ambalajele reutilizabile și pentru a crea sisteme și infrastructuri comune de reutilizare.

Coca-Cola este responsabilă pentru o cincime din întreaga producție mondială de PET – polietilen tereftalat, a declarat #breakfreefromplastic, care a constatat că deșeurile produse de Coca-Cola sunt mai mari decât cele ale următorilor doi poluatori principali la un loc.

World Refill Day, sărbătorită pe 16 iunie, este o campanie globală de prevenire a poluării cu plastic, condusă de organizația britanică City to Sea.

Foto: The Jakarta Post

Share this article
Prev Post

17 iunie, Ziua mondială pentru combaterea deşertificării şi a secetei. Perioadele secetoase au crescut cu 29% în ultimii 20 de ani

Next Post

Au început înscrierile pentru evenimentul hibrid Săptămâna Europeană a energiei durabile (EUSEW) 2022

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next