Companii responsabile față de mediu și oameni

ECOTIC: De la liniar la circular, pentru un mediu curat

Modelul economiei circulare urmărește reducerea risipei de resurse și de eficientizare a acestora, precum și diminuarea impactului negativ asupra mediului înconjurător. La nivel european, economia circulară este una dintre priorități, fiind unul dintre pilonii centrali ai Pactului Verde European.  Beneficiile strategiei europene de dezvoltare sustenabilă prin tranziția la economia circulară sunt atât economice, cât și de mediu:

  • Reducerea emisiilor de CO2 – UE își propune ca până în 2050 să devină neutră din punct de vedere climatic
  • Minimizarea dependenței UE de materii prime critice din surse externe
  • Inovare în sectorul de producție, reparare și reciclare
  • Crearea de locuri de muncă în sectorul economiei circulare

Cum se stimulează implementarea modelului de economie circulară la nivel european

Legislație dedicată 

Uniunea Europeană a adoptat o serie de acte legislative Planul de Acțiune pentru Economia Circulară (2020) și diverse reglementări specifice pentru produse electronice, ambalaje, textile și baterii.

Susținere financiară

UE finanțează proiecte care sprijină inovarea și implementarea principiilor economiei circulare prin programe precum Fondul pentru Tranziția Justă, LIFE,  Horizon Europe și multe altele.

Sectorul echipamentelor electrice și electronice în contextul economiei circulare

O parte importantă din tranziția către o economie circulară o reprezintă sectorul echipamentelor electronice din multiple perspective descrise și de acte legislative:

  1. Regulamentul privind Proiectarea Ecologică pentru Produse Sustenabile (ESPR): intrat în vigoare în 2024 regulamentul urmărește să se asigure că produsele introduse pe piața UE sunt durabile și eficiente din punct de vedere energetic, având în vedere întregul ciclu de viață al acestora. Sunt menționate aparatele electronice, fiind specificate clar drept exemplu mașinile casnice de spălat și uscătoarele casnice de rufe. Parte din regulament este Pașaportul Digital al Produselor care va ajuta la îmbunătățirea proceselor de reciclare și de reparare inclusiv a echipamentelor electrice.
  2. Directiva europeană privind dreptul la reparare: adoptată tot în 2024 directiva urmărește să faciliteze reparația produselor electronice și electrocasnice, prelungind astfel durata de viață a acestora.
  3. Directiva europeană privind încărcătorul comun USB-C: echipamentele IT&C care au început a fi puse pe piață din decembrie 2024 trebuie să poată fi încărcate cu un singur tip de încărcător.
  4. Strategia națională privind Economia Circulară: în 2022 a fost aprobată strategia națională privind economia circulară. În cadrul acesteia echipamentele electrice și electronice sunt menționate ca fiind printre sectoarele cu cel mai mare potențial de tranziție la o economie circulară.
  5. Directiva DEEE (Deșeuri de echipamente electrice și electronice): la nivel European, în acest moment este în vigoare această directivă care specifică inclusiv conceptul de responsabilitate extinsă a producătorilor prin faptul că aceștia sunt responsabili pentru DEEE rezultate din activitatea de punere pe piață de echipamente electrice și electronice.
  6. Regulamentul privind materiile prime critice: stabilește ca până în 2030, la nivelul UE, minim 25% din consumul anual de materii prime critic să provină din fluxul de reciclare. Materiile prime critice (Ex: aluminiu, cupru etc) fiind prezente în producția de EEE, colectarea separată și reciclarea de DEEE este esențială pentru a atinge acest obiectiv.

Prin aceste inițiative și reglementări, Uniunea Europeană își reafirmă angajamentul față de tranziția către o economie circulară în sectorul echipamentelor electrice și electronice, promovând sustenabilitatea.

Cum contribuie ECOTIC la Economia Circulară în România

ECOTIC este prima organizație din România (2006) de transfer de responsabilități a producătorilor de echipamente electrice și electronice. În aceste sens, în cei peste 18 ani de activitate ECOTIC contribuie la economia circulară prin:

  • Colectarea și reciclarea a peste 450 000 de tone de deșeuri de echipamente electrice și electronice, care ar însemna 11.250 de TIR-uri încărcate. Dacă le-am alinia unul după altul, ar forma un convoi de aproximativ 180 km – distanța dintre București și Brașov
  • Amplasarea a 11 300 de recipientele dedicate colectării de separate de DEEE
  • Reintroducerea în circuitul de producție a peste 350 000 de tone de materii prime secundare
  • Parteneriatul cu Ateliere Fără Frontiere, din 2008 până în prezent au fost donate peste 32.000 de echipamente pregătite pentru reutilizare către persoane din comunități defavorizate

Aici este disponibil un  material video care prezintă pe scurt activitatea ECOTIC în managementul deșeurilor de echipamente electrice și electronice.

Despre ECOTIC

ECOTIC este o organizație dedicată promovării economiei circulare, activând în sectorul gestionării deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE). Prin implicarea sa constantă în pregătirea pentru reutilizare, colectare separată, reciclare și recuperare a materiilor prime, ECOTIC contribuie semnificativ la reducerea impactului negativ asupra mediului și la reintroducerea resurselor în circuitul economic. Organizația se implică activ și în implementarea unei rețele extinse de puncte de colectare separată pentru DEEE, facilitând accesul publicului la un sistem de gestionare responsabilă a deșeurilor electrice.

Share this article
Prev Post

Contract controversat al UE cu o firmă de PR legată de Trump și industria combustibililor fosili

Next Post

6 predicții privind plasticul și ambalajele în 2025

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next