Companii responsabile față de mediu și oameni

Guvernul a aprobat Strategia Energetică a României, cu accent pe securitate, accesibilitate şi sustenabilitate

Executivul a adoptat, joi, Strategia Energetică Naţională 2025-2035, cu perspectiva anului 2050 – primul document programatic de acest fel trecut prin Guvern în ultimii 17 ani.

Strategia Energetică Naţională stabileşte şase direcţii clare pentru dezvoltarea sectorului, respectiv securitate energetică, energie curată, eficienţă energetică, accesibilitate şi competitivitate economică, pieţe eficiente, inovare şi digitalizare.

Strategia energetică a României este următoarea: avem nevoie de energie sigură, avem nevoie de energie competitivă şi accesibilă românilor şi companiilor româneşti, avem nevoie de energie curată. În această ordine de priorităţi, tranziţia energetică pentru a păstra securitatea energetică a ţării înseamnă trecerea treptată de la grupuri pe cărbune la grupuri pe gaz, mai puţin poluante – şi pe termen mediu şi lung, de la grupuri pe gaz la energie nucleară. Aşadar, acestea sunt priorităţile majore. Sunt şase obiective strategice, probabil le puteţi anticipa: securitate energetică, eficienţă energetică, acces fizic la energie pentru toţi consumatorii, accesibilitate financiară şi competitivitate economică, deci inclusiv finalizarea procesului de electrificare a României. Noi, în ultima perioadă, am reuşit prin forţe proprii, cu sprijinul Asociaţiei Energia Inteligentă, să electrificăm case din zona Munţilor Apuseni, care nu avuseseră niciodată acces la energie electrică”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

„Aş pune accent şi pe echitatea economică şi socială pentru regiuni şi cetăţeni, de asemenea pe neutralitatea tehnologică, un principiu pe care România l-a susţinut de fiecare dată la Bruxelles. Asta înseamnă că fiecare ţară este liberă să utilizeze propriul mix energetic, acel mixt care dă cele mai bune rezultate pentru cetăţeni şi companii, de asemenea, sprijinirea stocării şi voi reveni la acest subiect foarte important”, a mai spus ministrul.

Burduja: Am adoptat azi în Guvern o Ordonanţă foarte importantă ce vizează sprijinirea stocării

Executivul a adoptat, în şedinţa de joi, o Ordonanţă de Urgenţă care vizează sprijinirea stocării, în baterii şi centrale de acumulare prin pompaj, şi elimină dubla taxare, a declarat, la briefingul de la finalul şedinţei de Guverm ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„A 2-a Ordonanţă de Urgenţă adoptată astăzi în Guvern, foarte importantă, vizează exact sprijinirea stocării. Am spus de la începutul mandatului meu: stocarea este prioritatea zero a Sistemului Energetic Naţional. De ce? Avem o pondere tot mai mare de producţie de energie verde, adică energie intermitentă. Avem energie din parcurile solare, când străluceşte soarele, din parcurile eoliene, când bate vântul. Când nu avem nici soare, nici vânt, în special pe vârful de consum de seara, avem probleme, importăm energie la preţuri destul de mari. Aşadar, avem nevoie de stocare în baterii şi avem nevoie de stocare în hidrocentrale cu acumulare prin pompaj. România, din păcate, în toţi aceşti ani, nu a reuşit să facă un asemenea proiect. Toate statele europene care au geografia noastră, relieful nostru, au hidrocentrale cu acumulare prin pompaj, noi acum pornim motoarele şi în această direcţie”, a spus ministrul.

El a subliniat că prin această nouă Ordonanţă este sprijinită stocarea, fiind îmbunătăţită definiţia stocării şi eliminată dubla taxare.

„Foarte important. Imaginaţi-vă că având o baterie erai taxat atât când trăgeai energie din reţea, cât şi atunci când o injectai. Era o dublă taxare. Acest lucru a fost eliminat şi sunt convins că va sprijini foarte multe proiecte, foarte multe investiţii în stocarea în baterii”, a afirmat Burduja.

De asemenea, a fost facilitat cadrul pentru hidrocentralele cu acumulare prin pompaj, care dă posibilitatea ca o fâşie dintr-un lac de acumulare să treacă în administrarea Ministerului Energiei, care o poate scoate la concesiune.

Ministrul a adăugat şi că s-a dat drumul producţiei de baterii în România, anunţând că vor urma noi colaborări, ce se vor finaliza în cel mai scurt timp, probabil săptămâna viitoare.

„De asemenea, eu vreau să spun de la acest pupitru un exemplu de antreprenor român care scrie istorie. Am fost ieri, alături de ministrul Mediului, Mircea Fechet, la compania Prime Batteries de la Cernica, unde se întâmplă realmente un miracol pentru această parte a lumii. Este o capacitate de producţie de baterii de 300 de megawaţi/oră, cu extindere de 2.000 de megawaţi/oră. Baterii româneşti care concurează cu toate celelalte baterii, inclusiv din China, pentru că sunt mult mai bune, sunt mult mai fiabile şi pe întreaga durată de viaţa acestor baterii, ele reuşesc să convingă clienţii”, a mai spus Burduja.

Sursa foto: Prime Batteries

Share this article
Prev Post

Producția de biciclete a UE a scăzut cu 24% în 2023 comparativ cu anul anterior

Next Post

Greu de încheiat un acord la COP29. Cel mai recent proiect de acord, respins de UE, SUA, China şi ţările arabe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next