Un sondaj recent realizat în rândul celor mai mari companii din industria alimentară și a băuturilor din Marea Britanie scoate la iveală o vulnerabilitate majoră: șase din zece producători nu au niciun plan de urgență pentru a face față penuriei de apă. Situația devine cu atât mai alarmantă cu cât anul 2022 a adus cel mai secetos început de an din 1976 încoace, iar cinci regiuni din Anglia au fost oficial declarate afectate de secetă de către guvern.
Impact economic și investiții compromise
Sondajul, realizat de compania de servicii și tratare a apei Alpheus, a vizat 18 dintre cei mai importanți producători britanici de alimente și băuturi. Rezultatele arată că:
- 60% dintre respondenți au raportat costuri mai mari pentru dezvoltarea de proiecte și unități de producție din cauza limitărilor privind aprovizionarea cu apă sau evacuarea apelor uzate;
- 27% au fost nevoiți să își modifice radical planurile inițiale de investiții;
- 20% au renunțat complet la proiecte, din cauza constrângerilor legate de resursele de apă.
„Ca națiune, nu ne putem permite să ignorăm problema deficitului de apă, altfel vom ajunge să vedem cum aceasta restricționează creșterea într-un sector esențial pentru economie”, avertizează Chris Deadman, director general al Alpheus. Acesta îndeamnă producătorii să includă planuri de gestionare a penuriei de apă în strategiile lor de business și să adopte soluții tehnologice precum sistemele de reutilizare în circuit închis sau echipamentele cu consum redus de apă.
O problemă agravată de schimbările climatice
Raportul vine pe fondul unor avertismente clare din partea Comitetului pentru Schimbări Climatice (CCC) din Marea Britanie. Conform acestuia, în scenariul unei încălziri globale cu 2°C până în 2050:
- probabilitatea ca Anglia să se confrunte cu un val de căldură într-un an oarecare va crește la 80%, față de 40% între 1981 și 2010;
- perioadele de secetă asociate cu lipsa de precipitații în sezonul cald se vor dubla comparativ cu media anterioară.
Aceste perspective confirmă că riscurile pentru industria alimentară și a băuturilor – puternic dependentă de apă atât în producție, cât și în lanțurile de aprovizionare – vor deveni tot mai acute.
Marea Britanie trebuie să se pregătească pentru un scenariu de încălzire a climei cu cel puțin 2°C până în 2050
Potrivit AFP, Regatul Unit trebuie să se pregătească pentru consecințele unei încălziri cu cel puțin 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale până în 2050, au avertizat experții, îndemnând guvernul să ia măsuri urgente pentru a putea face față caniculelor, secetelor și inundațiilor.
„Este clar că nu suntem pregătiți să facem față schimbărilor meteorologice și climatice actuale, cu atât mai puțin celor așteptate în următoarele decenii”, a scris Comitetul pentru Schimbări Climatice, un organism consultativ independent, într-o scrisoare adresată guvernului.
Obiectivele de adaptare la schimbările climatice ar trebui îndeplinite „cel târziu în 2050” și ar trebui „să pregătească țara pentru fenomenele meteorologice extreme care vor apărea dacă încălzirea globală va ajunge la 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale până în 2050”, se arată în scrisoare.
Potrivit agenției britanice de meteorologie Met Office, temperatura medie înregistrată în acest an, între 1 iunie și 31 august, a fost de 16,10 grade Celsius, cu 1,51 grade Celsius peste media pe termen lung, cu patru valuri de căldură și o penurie de apă. Cele mai calde cinci veri înregistrate în Regatul Unit au avut loc după anul 2000.
Creștere record a concentrației de CO2 în atmosferă în 2024, avertizează ONU
Concentrațiile de dioxid de carbon din atmosferă au înregistrat în 2024 cea mai mare creștere de la începutul acestor măsurători, în 1957, a avertizat miercuri ONU, făcând apel la o acțiune urgentă pentru reducerea emisiilor, informează AFP.
Comparativ cu 2023, concentrația medie globală de CO2 a înregistrat anul trecut „cea mai puternică creștere de la începutul măsurătorilor moderne”, a anunțat Organizația Meteorologică Mondială (OMM), precizând că nivelurile celor trei principale gaze cu efect de seră – CO2, metan (CH4) și protoxid de azot (N20) – au atins fiecare noi recorduri.
În buletinul său anual, OMM precizează că emisiile continue de CO2 generate de activitățile umane și creșterea numărului incendiilor de pădure sunt responsabile, alături de reducerea absorbției de CO2 de către „rezervoare” precum ecosistemele terestre și oceanele, pentru ceea ce riscă să devină „un cerc vicios al climei”.
Anul trecut a fost, de asemenea, cel mai călduros înregistrat vreodată, depășind precedentul record din 2023, amintește OMM.
„Căldura reținută de CO2 și de alte gaze cu efect de seră amplifică condițiile climatice și intensifică evenimentele meteorologice extreme. De aceea este esențial să reducem emisiile nu doar pentru climă, ci și pentru siguranța noastră economică și bunăstarea populațiilor”, a declarat într-un comunicat secretarul general adjunct al OMM, doamna Ko Barrett.