Temperatura medie înregistrată în septembrie în Marea Britanie a egalat valoarea record pentru această lună stabilită în 2006, „practic imposibilă” fără schimbările climatice induse de om, au anunţat luni meteorologii de la Met Office, relatează Reuters.
Potrivit statisticilor provizorii, temperatura medie a lunii septembrie a fost de 15,2 grade Celsius, la egalitate cu cea din 2006, fiind cea mai ridicată temperatură de la începutul înregistrărilor, în 1884.
„Temperatura din septembrie 2023 a fost influențată în mod substanțial de schimbările climatice, iar studiul nostru de atribuire arată că aceasta ar fi fost practic imposibilă într-un climat fără emisii de gaze cu efect de seră induse de om”, a declarat Jennifer Pirret, cercetător principal al Met Office, într-un comunicat.
Tot în septembrie s-a înregistrat cea mai călduroasă zi de până acum în 2023, deși septembrie a fost în același timp mai umedă decât de obicei, Regatul Unit înregistrând cu aproape o treime mai multe precipitații decât valorile medii.
Oamenii de știință climatologic au spus că temperaturile record vor deveni mai frecvente în Marea Britanie în următorii ani.
Statisticile de la Met Office arată că cei mai călduroși 10 ani înregistrati în Marea Britanie au avut loc toți în acest secol, inclusiv cea mai călduroasă zi din toate timpurile – înregistrată în iulie 2023 – ceea ce a contribuit la intensificarea incendiilor și la decese cauzate de căldură.
În Spania, începutul lunii octombrie a fost cel mai călduros de la debutul măsurătorilor, a anunţat luni serviciul naţional de meteorologie din această ţară (AEMET), în condițiile în care aproape 40% dintre staţiile meteo spaniole au înregistrat temperaturi maxime de peste 32 grade Celsius.