Nuclearelectrica a semnat un Memorandum de Înțelegere pentru implementarea SMR-urilor în România și se alătură Coaliției ONU pentru energie fără carbon 24/7

 SN Nuclearelectrica SA, singurul producător nuclear din România și un contributor strategic la securitatea energetică și la decarbonizarea României, anunță semnarea Memorandumului de Înțelegere (MoU) între RoPower Nuclear SA și Donlam SRL, având obiectivul de a explora oportunitățile de cooperare și de investiții în sprijinul dezvoltării primului proiect SMR din țară, care ar putea avea un mare impact și în realizarea producției de oțel verde în România.

Cu același prilej, cele două companii s-au alăturat United Nations 24/7 Carbon Free Energy Compact, angajându-se să respecte principiile 24/7 ale ONU de a accelera sistemul de electricitate, de a atenua schimbările climatice și de a asigura accesul la energie curată, la prețuri accesibile.

Prin aderarea la UN 24/7 Carbon-free Energy Compact, Nuclearelectrica și Donalam SRL, parte a AFV Beltrame Group, devin membri ai unei comunități globale de organizații care colaborează pentru a dezvolta soluții care să permită accesul la energie fără carbon 24/7.

Anunțul vine într-un moment crucial, în contextul în care înalți responsabili politici guvernamentali din întreaga lume se întâlnesc la COP27 pentru a discuta despre urgența accelerării tranziției către o energie curată.

Raportul recent publicat de Organizația Națiunilor Unite privind diferența de emisii în 2022 arată că politicile actuale nu sunt suficiente pentru a atinge obiectivele Acordului de la Paris. Energia nucleară este necesară pentru a asigura o scădere eficientă și durabilă a emisiilor. În acest context, exemplul României privind planurile de realizare a primei oțelării verzi cu sprijinul energiei curate produse de SMR și panouri fotovoltaice poate încuraja și mai mulți pași și colaborări similare în cadrul industriei.

„Nuclearelectrica se angajează să implementeze primul proiect de reactor modular de mici dimensiuni din Europa, alături de proiectul retehnologizarii Unității 1 si proiectul Unitatilor 3&4 de la Cernavoda, la cele mai înalte standarde de securitate nucleară și sustenabilitate a mediului. Extinderea capacității nucleare urmărește să sprijine securitatea energetică a României și a regiunii, independența energetică și atingerea obiectivelor de decarbonare. (…) deoarece viziunea noastră de a crea un viitor sustenabil pentru generațiile viitoare este pe deplin aliniată cu principiile United Nations 24/7 Carbon Free Energy Compact, suntem mândri să ne alăturăm Coaliției și să susținem în continuare decarbonarea sistemului de energie electrică din România prin implementarea tehnologiilor de energie nucleară fără emisii de carbon, atât la scară mică, cât și la scară mare.”, a declarat Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica SA și Președinte al Consiliului de Administrație RoPower Nuclear SA.

„Suntem pe deplin dedicați îndeplinirii viziunii noastre pentru o afacere sustenabilă și transformării în realitate a planurilor noastre ambițioase de investiții pentru operațiunile noastre din România – centralele de la Călărași și Târgoviște, sustenabilitatea fiind o prioritate la nivel de Grup. Securitatea energetică a devenit în ultima vreme un subiect de mare relevanță. Planul nostru de a construi, în viitorul apropiat, parcul fotovoltaic de la Târgoviște, precum și parteneriatul cu RoPower, sunt două dintre soluțiile pentru a ne asigura accesul la energie sustenabilă și la prețuri accesibile pe termen lung.”, Carlo Beltrame, CEO Romania&France și Business Development Manager, AFV Beltrame Group.

În România, SMR-urile vor fi implementate în complementaritate atât cu reactoarele de mare capacitate, cât și cu sursele regenerabile, proiectul SMR din România prevăzând, de asemenea, adăugarea unei capacități de producție solară în cadrul aceluiași complex energetic. Soluția comună nucleară și regenerabilă ar reprezenta nu numai o capacitate de producție optimă, cu posibilitatea de a varia producția, ci și o viziune a surselor de generare pentru rețeaua electrică a viitorului.

RoPower (compania de proiect recent înființată pentru implementarea reactoarelor modulare mici – SMR) se angajează ferm să dezvolte o centrală electrică de ultimă generație, cu un angajament puternic privind siguranța nucleară și durabilitatea mediului, care va fi realizată atât prin înlocuirea unei foste instalații pe bază de cărbune cu o producție de energie curată, cât și prin parteneriate cu companii care au trecut sau intenționează să treacă la producții durabile pentru a-și reduce semnificativ amprenta de carbon.

Despre Nuclearelectrica

Compania Națională „Nuclearelectrica” S.A. este compania națională românească producătoare de energie electrică, termică și combustibil nuclea având un rol major la nivel național, contribuind cu peste 18% din energia nucleară în producția totală de energie și cu 33% în producția totală de energie fără CO2 din România.

Despre Donalam 

Filiala din România a grupului AFV Beltrame, Donalam SRL, are două unități de producție: cea din Călărași, cu peste 15 ani de activitate în producția de bare de oțel laminate la cald și, începând cu februarie 2022, fabrica din Târgoviște – unde, în iunie 2022, a fost repornită producția de oțel beton. Compania are în plan investiții semnificative în viitorul imediat, pe lângă modernizarea și upgradarea structurilor existente, având în vedere că intenționează să construiască o nouă unitate de producție, singura de acest gen din lume.

Share this article
Shareable URL
Prev Post

ECOTIC lansează o nouă tombolă pentru persoanele care solicită preluarea de la domiciuliu a DEEE

Next Post

70% din peste 500 de companii globale raportează performanțe financiare mai mari ca urmare a inițiativelor climatice în beneficiul planetei (Studiu EY)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next