Eforturile blocate de a extinde utilizarea de către companii a creditelor de carbon pentru a compensa emisiile de gaze cu efect de seră cresc perspectiva ca unele dintre acestea să dea înapoi sau să abandoneze obiectivele de reducere a amprentei lor de carbon.
Din 2015, când guvernele au convenit la Paris să încerce să împiedice încălzirea planetei cu mai mult de 1,5 grade Celsius (2,7 grade Fahrenheit), mai mult de jumătate dintre cele mai mari 2 000 de companii listate la bursă din lume au anunțat obiective de reducere la zero a emisiilor lor nete până în 2050.
Însă apărătorii mediului își exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că întreprinderile rămân în urmă în ceea ce privește aceste obiective. La rândul lor, companiile se plâng că tehnologiile curate nu sunt implementate la timp și că politicile guvernamentale nu fac suficient pentru a sprijini tranziția de la combustibilii fosili.
Companiile cumpără compensațiile, care sunt generate de proiecte care absorb carbonul sau reduc emisiile, cum ar fi reîmpădurirea și trecerea la combustibili mai curați pentru sobele casnice.Cu toate acestea, la sfârșitul lunii trecute, inițiativa Science-Based Targets (SBTi) a dat o lovitură eforturilor de extindere a utilizării compensațiilor.
Organizația non-profit, care verifică obiectivele de emisii ale companiilor, a declarat că, potrivit cercetărilor sale, compensările de carbon sunt în mare măsură ineficiente în reducerea emisiilor, deoarece beneficiile lor climatice nu pot fi întotdeauna verificate. Aceasta a amânat până în 2025 luarea unei decizii finale cu privire la posibilitatea de a permite companiilor să utilizeze compensații pentru îndeplinirea obiectivelor de emisii.
SBTi este cel mai mare organism independent de validare de către o terță parte a planurilor de reducere netă zero ale întreprinderilor și este considerat de mulți ca fiind standardul de aur, având în vedere accentul pus pe asigurarea alinierii oricărei strategii la știința climatică.
Aceasta a reprezentat o întoarcere pentru SBTi, al cărui consiliu de administrație a declarat în aprilie că dorește să permită companiilor o utilizare mai largă a compensațiilor în stabilirea obiectivelor. În prezent, SBTi permite companiilor să utilizeze compensații numai după ce obiectivele lor au fost îndeplinite prin reducerea directă a emisiilor.
Aproape 6 000 de întreprinderi utilizează SBTi pentru a valida obiectivele privind emisiile. Mai mult de 2 000 de întreprinderi s-au angajat să își valideze obiectivele în viitor.
Potrivit lui Tommy Ricketts, CEO al agenției de evaluare a emisiilor de dioxid de carbon BeZero Carbon, este probabil ca unele companii să ia în considerare reducerea ambițiilor lor net zero dacă nu li se permite să utilizeze compensările de carbon pe scară mai largă.
“Există o mulțime de companii care spun: ‘Nu ne putem atinge obiectivele. Avem două opțiuni. Căutăm un alt mod de a o face sau părăsim clădirea în liniște”, a declarat Ricketts. El a refuzat să numească anumite companii.
Compensațiile pot fi deosebit de utile atunci când vine vorba de emisiile din lanțul de aprovizionare al întreprinderilor, denumite Scope 3. Acestea reprezintă cea mai mare parte a amprentei de carbon a unei întreprinderi și sunt greu de redus, deoarece adesea întreprinderile nu au control sau influență asupra furnizorilor și clienților.
Utilizarea mai largă a compensațiilor de carbon ar putea extinde piața la 100 de miliarde de dolari pe an până în 2030, de la 723 de milioane de dolari anul trecut, potrivit brokerului, dezvoltatorului de proiecte și consultantului South Pole.
Directorul general al South Pole, Daniel Klier, a declarat că lipsa de claritate pe termen scurt privind validarea ar putea duce la stagnarea volumelor de compensare a emisiilor de carbon.
“Faptul că (oficialii SBTi) spun că este posibil să obținem unele clarificări în 2025 este o problemă majoră, deoarece acest lucru înseamnă că, probabil, un an va fi lipsit de investiții în natură și în eliminarea carbonului. Nimeni nu va face nimic până când nu va avea orientări”, a declarat Klier.
Sursa: Reuters