ONU stabilește un plan pentru reducerea deșeurilor de plastic cu 80% până în 2040. Militanți pentru mediu reproșează UNEP că promovează practica arderii deșeurilor de plastic

Țările pot reduce poluarea cu plastic cu 80% până în 2040, folosind tehnologiile existente și operând schimbări majore în materie de politici, se arată într-un raport publicat luni de Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), citat de Reuters.

Organismul ONU a publicat analiza sa privind opțiunile de politică pentru a aborda criza deșeurilor din plastic cu două săptămâni înainte ca țările să se reunească la Paris pentru o a doua rundă de negocieri în vederea elaborării unui tratat global care să aibă ca scop eliminarea deșeurilor din plastic.

Raportul se concentrează pe trei schimbări principale de piață necesare pentru a crea o economie circulară care să mențină în circulație cât mai mult timp posibil articolele produse: reutilizarea, reciclarea și reorientarea ambalajelor din plastic către materiale alternative.

Negocierile, cunoscute sub numele de INC2, vor avea loc în perioada 29 mai – 2 iunie și se așteaptă ca acestea să aibă ca rezultat contribuții cheie pentru primul proiect de tratat, care trebuie realizat înainte de cea de a treia rundă de negocieri care va avea loc în Kenya în noiembrie.

UNEP estimează că promovarea de către guverne a opțiunilor de reutilizare, cum ar fi sistemele de reîncărcare a sticlelor sau sistemele de garanție-returnare, ar putea reduce cu 30% din deșeurile de plastic până în 2040.

De asemenea, potrivit acesteia, reciclarea ar putea atinge o rată suplimentară de 20% până în 2040 dacă „devine o afacere mai stabilă și mai profitabilă” și dacă sunt eliminate subvențiile pentru combustibilii fosili, iar înlocuirea produselor precum ambalajele și pliculețele din plastic cu materiale compostabile ar putea aduce o reducere de 17%.

Țările au abordări diferite în ceea ce privește combaterea deșeurilor de plastic. Unele țări mari producătoare de plastic, precum Statele Unite și Arabia Saudită, preferă abordarea unor strategii naționale. Norvegia, Rwanda, Noua Zeelandă, Uniunea Europeană și alte țări s-au aliat într-o coaliție, solicitând o abordare de sus în jos, în care sunt stabilite obiective globale pentru reducerea producției de plastic virgin și eliminarea subvențiilor pentru combustibilii fosili, printre alte măsuri.

Unii militanți pentru mediu au reproșat UNEP că promovează practica arderii deșeurilor de plastic în cuptoare de ciment sau incineratoare pentru a aborda problema deșeurilor de plastic care nu pot fi reciclate. O investigație Reuters din 2021 a dezvăluit că giganți din domeniul bunurilor de larg consum finanțează proiecte pentru a trimite deșeurile din plastic la fabricile de ciment, unde sunt arse ca energie ieftină. Reuters a identificat nouă astfel de „combinații” între companii în care sunt implicate, pe de o parte, patru surse importante de ambalaje din plastic, The Coca-Cola Company, Unilever, Nestle S.A. și Colgate-Palmolive Company, iar de cealaltă patru producători de top din sectorul cimentului, printre care Holcim Group din Elveția, Cemex SAB de CV din Mexic.

UNEP a declarat că, având în vedere termenul scurt până în 2040, va trebui să se folosească “soluții suboptime” pentru a face față acestor deșeuri, deși sunt necesare studii suplimentare pentru a evalua impactul creșterii emisiilor de gaze cu efect de seră sau a substanțelor toxice din aer. Dar „acest lucru nu numai că reprezintă o amenințare gravă pentru climă și sănătatea publică, dar subminează și obiectivul principal al tratatului global privind plasticul – stabilirea unui plafon pentru producția de plastic”, a declarat Dr. Neil Tangri, director de politici la Global Alliance for Incinerator Alternatives (GAIA).

Share this article
Shareable URL
Prev Post

Academia de Sustenabilitate. Social Innovation Solutions a lansat o platformă de educație în ESG și de networking pentru IMM-uri și antreprenori la început de drum

Next Post

Noua Directivă UE privind raportarea corporativă de sustenabilitate. Companiile britanice nu sunt pregătite să raporteze emisiile indirecte asociate sferei de aplicare 3 (Sondaj)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next