Companii responsabile față de mediu și oameni

Noua Directivă UE privind raportarea corporativă de sustenabilitate. Companiile britanice nu sunt pregătite să raporteze emisiile indirecte asociate sferei de aplicare 3 (Sondaj)

Un sondaj realizat de firma de gestionare a lanțului de aprovizionare 7bridges în rândul a 801 întreprinderi britanice a arătat că 6 din 10 companii nu vor fi probabil pregătite să respecte termenul limită din ianuarie 2024 stabilit de UE pentru îmbunătățirea informațiilor privind schimbările climatice, informează publicația edie.

În cazul în care nu reușesc să își dezvăluie emisiile indirecte legate de operațiunile companiei (Scope 3) în conformitate cu cerințele noii Directive UE de raportare corporativă de sustenabilitate (CSRD), acestea se vor confrunta cu potențiale amenzi și alte sancțiuni.

Domeniul de aplicare a directivei este extins considerabil, pentru a se aplica unui număr mai mare de societăți europene și non-europene listate care operează pe piețele reglementate ale UE, numărul companiilor obligate să raporteze ajungând astfel la peste 50.000. CSRD stabilește cerințe mai stricte privind informațiile legate de sustenabilitate și calitatea datelor pe care companiile trebuie să le publice. Un aspect esențial este reprezentat de emisiile din sfera de aplicare 3, care reprezintă, de obicei, cea mai mare parte a impactului climatic al unei întreprinderi mari.

În timp ce mai toate companiile britanice intervievate au auzit de CSRD și 71% și-au măsurat amprenta de carbon în toate domeniile de aplicare, un sfert dintre acestea au declarat că sunt îngrijorate că nu vor putea respecta termenul limită. Îngrijorarea a fost mai pronunțată în rândul întreprinderilor mai mici afectate.

Sondajul mai relevă că aproape jumătate din companii (47%) au declarat că investesc în noi soluții digitale pentru măsurarea și analiza emisiilor.

„Suntem acum conștienți de faptul că liderii se simt neliniștiți în legătură cu noua lor responsabilitate de a raporta nu numai propriile emisii, ci și pe cele ale întreprinderilor partenere, cum ar fi cele din domeniul producției și al transporturilor”, a declarat cofondatorul și directorul executiv al 7bridges, Philip Ashton, iar „sancțiunile sunt substanțiale; conform noilor reglementări, firmele din Regatul Unit vor fi taxate cu până la 40 de lire sterline pentru fiecare tonă de emisii de CO2 raportată greșit, iar consumatorii pot fi neiertători, ceea ce le pune în pericol reputația.”

În România, se preconizează că peste 6.000 de companii vor fi obligate în viitorul apropiat (Normele vor începe să se aplice între 2024 și 2028, în funcție de mărimea companiei) să raporteze informații privind sustenabilitatea, față de aproximativ 750 de companii în prezent.

Share this article
Prev Post

ONU stabilește un plan pentru reducerea deșeurilor de plastic cu 80% până în 2040. Militanți pentru mediu reproșează UNEP că promovează practica arderii deșeurilor de plastic

Next Post

Green Ledger – noul sistem de contabilitate verde de la SAP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next