Companii responsabile față de mediu și oameni

Orange România se implică în 6 proiecte de inovație Horizon Europe ce vor contribui la dezvoltarea sustenabilă a rețelelor mobile

Orange România face pași importanți pentru standardizarea la nivel global a tehnologiei 5G, dezvoltarea sustenabilă a rețelelor mobile, asigurarea securității cibernetice și definirea viitoarelor generații de rețele 6G, prin  implicarea în 6 proiecte de cercetare în cadrul Horizon Europe. Horizon Europe este un ambițios program de cercetare și inovare finanțat de Uniunea Europeană, derulat în perioada 2021-2027. Acesta adresează schimbările climatice și își propune să contribuie la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale ONU, dar și să stimuleze creșterea economică și competitivitatea la nivelul UE.

Obiectivul proiectului 6Green este să dezvolte un ecosistem inovator ce înglobează infrastructura de comunicații 5G/6G și aplicațiile susținute de acestea într-un mod sustenabil, ce va permite reducerea amprentei de CO2 de până la 10 ori față de tehnologiile folosite în prezent. Eficiența energetică va fi atinsă prin utilizarea noilor tehnologii radio care optimizează puterea de transmisie și direcția undei radio în funcție de poziția utilizatorilor.

Participarea Orange în proiectele Horizon Europe și dezvoltarea noilor tehnologii de comunicații nu ar fi fost posibile fără resursele oferite de Orange 5G Lab, un hub în care mediul academic, startup-urile și companiile pot să inoveze și să testeze soluțiile bazate pe tehnologia 5G. 5G Lab face parte dintr-o inițiativă internațională a Orange care își propune să sprijine actorii economici și cercetătorii în descoperirea utilității și a oportunităților aduse de 5G în dezvoltarea soluțiilor care vor face diferența într-o economie digitală. Astfel, cu ajutorul resurselor din Orange 5G Lab, dar și a specialiștilor din mediul academic și cel privat, în România vor fi realizate în următorii 5 ani mai multe studii de caz și experimente pentru cele 6 proiecte.  

„Este posibil ca proiectele despre care vorbim astăzi să pară a fi dintr-un viitor îndepărtat, însă, dacă privim numai la ultimele două decade, tehnologia avansează de la un an la altul extrem de rapid. Conform calendarului 6G-IA (6G Smart Networks and Services Industry Association), primele rețele 6G comerciale se vor lansa începând cu 2028, dar pașii pe care trebuie să îi facem pentru definirea și standardizarea acestor rețele trebuie făcuți încă de pe acum. Vorbim despre tehnologii care vor revoluționa fiecare aspect al vieții de zi cu zi, vor crea noi procese de business pe care nici nu le imaginăm în prezent și vor contribui la reducerea amprentei de carbon asociată operării rețelelor mobile” a declarat Cristian Pațachia-Sultănoiu, Development & Innovation Manager Orange România.

Share this article
Prev Post

EPHA recrutează un stagiar, masterand sau absolvent, interesat de domeniul schimbărilor climatice și al sănătății

Next Post

Studiu Deloitte: interesul pentru mașinile electrice și hibride crește, susținut de costul mai redus cu alimentarea. În România, procentul vânzărilor autovehiculelor pe baterie este de sub 10% din total

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next