Companii responsabile față de mediu și oameni

PepsiCo își deschide cea mai sustenabilă fabrică din Europa

Situată în apropiere de Środa Śląska, fabrica de produse alimentare din Polonia, care urmează a fi complet operațională până în 2025, este un exemplu model al economiei circulare. O soluție inovatoare este sistemul de recuperare a căldurii din procesul de prăjire a cartofilor. Puterea generată este de 3 MW, adică 60% din căldura necesară încălzirii întregii clădiri. Procesele tehnologice sunt alimentate exclusiv din surse verzi. Centrala folosește un cazan electric cu abur de 3,2 MW, ceea ce îi reduce semnificativ amprenta de carbon. Prin producerea produselor din materii prime naturale, instalația alimentară generează cantități mari de biogaz, care se obține și în procesul de epurare a apelor uzate. 100% din acest biogaz este utilizat în instalație pentru încălzirea clădirii stației de epurare. 

Cojile de cartofi rămase în urma procesului de producție vor fi și ele utilizate pentru a ajuta la alimentarea cu energie electrică a fabricii, după care vor fi transformate într-un îngrășământ cu emisii reduse de dioxid de carbon, care va fi returnat fermierilor pentru a-i ajuta să își cultive următoarea recoltă. Noua fabrică propune și alte soluții durabile, precum electrificarea generării de abur și o flotă electrică de mașini de serviciu cu stații de încărcare dedicate.

Fabrica se remarcă și prin atenția acordată resurselor de apă. Apa fierbinte pentru spălare (CIP – Cleaning In Place) este obținută din procesul de răcire a uleiului de gătit. Apa este, de asemenea, recuperată în urma procesului de tăiere a cartofilor și reciclată pentru reutilizare pentru clătirea inițială a cartofilor. În complex există o stație de preepurare a apelor uzate. Soluțiile utilizate în stația de epurare sunt brevetate și unice în lume. O soluție importantă pro-mediu care funcționează în fabrică este colectarea și recuperarea apei pluviale pentru nevoile proprii ale fabricii. Sistemul folosește un rezervor suprateran pentru a colecta apa de ploaie ulterior nanofiltrată pentru a fi utilizată în procesele tehnologice, de exemplu, în ciclul de răcire.

La începutul lui 2021, PepsiCo s-a angajat să reducă emisiile din întregul său lanț valoric cu 40% până în 2030, înainte de a ajunge la zero emisii nete până în 2040. Pentru a atinge aceste obiective, PepsiCo intenționează să reducă emisiile absolute provenite din operațiunile directe cu 75%, față de nivelul de referință din 2015.

Share this article
Prev Post

Lidl schimbă ambalajele de carne tocată pentru a reduce cantitatea de plastic

Next Post

Waterdrop lansează colecția Ocean Bottle pentru a proteja mediul înconjurător

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next