Companii responsabile față de mediu și oameni

Poluarea atmosferică este asociată cu 135 de milioane de decese premature înregistrate între 1980 şi 2020 (studiu)

Poluarea aerului, cauzată de emisiile umane sau de alte surse, cum ar fi incendiile de pădure, este asociată cu aproximativ 135 de milioane de decese premature la nivel mondial între 1980 şi 2020, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Tehnologică Nanyang (NTU) din Singapore, informează AFP, citat de Agerpres.

La acest studiu, unul dintre cele mai cuprinzătoare de până acum privind calitatea aerului şi clima, au participat cercetători de la universităţi din Hong Kong, Marea Britanie şi China.

Fenomene meteorologice precum El Nino şi dipolul Oceanului Indian – un alt fenomen climatic natural care apare ca urmare a unei diferenţe de temperatură la suprafaţa mării – au agravat efectele poluanţilor prin creşterea concentraţiei acestora în aer, explică cercetătorii.

Particulele fine PM2,5 (cu un diametru mai mic de 2,5 microni) sunt dăunătoare pentru sănătatea umană în caz de inhalare, deoarece sunt suficient de mici pentru a ajunge în sistemul sangvin. Ele provin de la vehicule şi de la emisiile industriale, precum şi din surse naturale, cum ar fi incendiile sau furtunile de praf.

Studiul a constatat că aceste persoane au murit mai devreme decât speranţa de viaţă obişnuită, din cauza unor boli care ar fi putut fi tratate sau evitate, inclusiv accidente vasculare cerebrale, boli cardiace şi pulmonare şi cancere.

Asia are „cel mai mare număr de decese premature atribuibile poluării cu PM2,5″, cu peste 98 de milioane de decese, în principal în China şi în India, arată studiul.

Pakistan, Bangladesh, Indonezia şi Japonia au, de asemenea, un număr mare de decese premature, între două şi cinci milioane.

Share this article
Prev Post

India se confruntă cu cel mai îndelungat val de căldură din istoria înregistrărilor sale

Next Post

Înoată pentru 34 de proiecte la Swimathon București

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next