Companii responsabile față de mediu și oameni

Primul tren cu hidrogen din Orientul Mijlociu va fi testat în Regatul Arabiei Saudite

Ministrul Arabiei Saudite pentru Energie, prințul Abdulaziz bin Salman, a declarat duminică că primul tren alimentat cu hidrogen din Orientul Mijlociu va intra în teste începând de săptămâna viitoare.

„Vom avea primul tren cu hidrogen din Orientul Mijlociu”, a declarat ministrul, citat de Reuters, în cadrul Săptămânii Climatice a ONU MENA (Middle East and North Africa) care are loc în capitala Arabiei Saudite, Riad.

În 2018, Germania a inaugurat primul tren din lume, Coradia iLint, cu combustibil pe bază de hidrogen, fabricat de compania franceză. Locomotiva unui astfel de tren este echipată cu celule de combustie care produc energie electrică printr-o reacţie chimică între hidrogen şi oxigen. Energia excesivă este stocată în baterii de ioni de litiu la bordul trenului.

În 2022, East Japan Railway Co, cea mai mare companie de transport feroviar din Japonia, a testat primul tren alimentat cu hidrogen de concepție niponă, parte din obiectivul țării de a ajunge la neutralitatea emisiilor de carbon până în 2050. Trenul nipon cu hidrogen a fost dezvoltat în parteneriat cu Toyota Motor Corp. și Hitachi Ltd.

În 2023, Spania și-a testat primul tren cu hidrogen, ca parte a proiectului FCH2RAIL, implementat de un consorțiu de companii format din CAF, DLR, Toyota, Renfe, Adif, CNH2, IP și Stemmann-Technik. Trenul a circulat pe linia Zaragoza-Canfranc atât în regim electric, în zona electrificată, cât și în regim hibrid, combinând energia din pile de combustie cu hidrogen și baterii pe secțiunile neelectrificate.

Share this article
Prev Post

Febra Denga ar putea deveni o amenințare majoră în sudul Europei în acest deceniu, avertizează OMS

Next Post

Fii omul lui, nu stăpânul lui! – campanie Red Panda care responsabilizeză iubitorii de animale din România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next