Companii responsabile față de mediu și oameni

PROMELEK XXI: Extinderea hărții benzinăriilor verzi cu 400 de stații de încărcare până la finalul anului

Statie de incarcare masini electrice ECSR
Statie de incarcare masini electrice ECSR

PROMELEK XXI, o companie din Cluj și unul dintre cei mai importanți jucători din piața locală de echipamente electrice, fac parte din grupul spaniol Elektra. Această companie își propune să comercializeze 400 de stații de încărcare pentru mașini complet electrice sau hybrid plug-in până la sfârșitul acestui an. În contextul actual al pieței, care se caracterizează prin interes crescut pentru astfel de produse și prin programe de finanțare ale statului, compania are în vedere o creștere de 15% a vânzărilor pe această nișă în comparație cu anul 2022.

Conform datelor furnizate de companie, cererea pentru stațiile de încărcare destinate mașinilor 100% electrice sau hybrid plug-in s-a dublat în ultimii doi ani. Studiile de piață arată, de asemenea, că la sfârșitul anului 2022, în țara noastră existau un total de 1.350 de stații de încărcare pentru mașini ecologice.

Citește și: LG Electronics România se alătură celei de-a doua ediții consolid8 Festival dedicate soluțiilor și proiectelor sustenabile pentru o dezvoltare urbană durabilă

„Piața mașinilor electrificate a cunoscut o creștere semnificativă în România în ultimii ani, generând astfel o cerere tot mai mare pentru montarea stațiilor de încărcare dedicate acestor vehicule. Având în vedere aceste tendințe ascendente, ne-am hotărât să ne extindem linia de business dedicată stațiilor de încărcare electrice și să ne concentrăm asiduu asupra dezvoltării acestei infrastructuri. Proprietarii de mașini electrice au acum nevoie de o rețea adecvată pentru a-și putea încărca vehiculele acasă, la locul de muncă și în timpul călătoriilor”, a declarat Károly Nagy, Director General PROMELEK XXI.

Conform estimărilor sale, 20% din vânzările pe această nișă sunt destinate sectorului rezidențial,  60% dintre produse vor fi amplasate în spații publice, HoReCa și clădiri de birouri, iar 20% vor fi utilizate pentru infrastructura de încărcare a transportului, în special pentru camioanele electrice.

Citește și: Ministrul Mediului: În fiecare zi pierdem suprafețe însemnate de terenuri agricole, fenomen pe care îl putem combate într-un singur fel, prin împăduriri

Pe fondul evoluției tehnologice a mașinilor 100% electrice sau hybrid plug-in, dar și a programelor de finanțare susținute de Guvern, tot mai multe persoane optează pentru achiziția unei mașini electrice. Conform datelor APIA* (Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile), în primele 6 luni ale acestui an s-au înmatriculat în jur de 16.000 de autoturismele din această categorie (fie 100% electrice, fie hybrid plug-in sau full hybrid), reprezentând aproape 22% din numărul total de mașini înmatriculate. De altfel, ca și în 2022, mașinile electrificate au performat cel mai bine la nivel de piață, achizițiile fiind în creștere cu 34,5% raportat la primul semestru al anului trecut.

Și la nivelul Uniunii Europene tendința este similară, iar în 2022 vehiculele electric-încărcabile acoperă 21,6% din totalul mașinilor noi de pasageri, iar hibrizii constituie 22,6% din totalul vânzărilor**.

Tendințe în dezvoltarea pieței de stații de încărcare

„Una dintre tendințele actuale pe piața de profil este reprezentantă de integrarea stațiilor de încărcare lente cu sistemele fotovoltaice. Aceasta reprezintă o soluție sustenabilă și economică pentru clienții care doresc să își reducă costurile cu energia electrică utilizată pentru încărcarea vehiculelor lor. În ceea ce privește stațiile rapide, se remarcă creșterea treptei minime de încărcare de la 50 kW la 60 kW, iar opțiunea cu doi conectori de încărcare simultani este cea mai frecventă alegere”, a mai spus Károly Nagy.

Citește și: Raport de Sustenabilitate Raiffeisen Bank România 2022: Angajamentul ferm pentru un viitor sustenabil pentru al 14-lea an consecutiv

Din analizele interne, reiese faptul că principala categorie de clienți care achiziționează stațiile de încărcare destinate sectorului rezidențial sunt familiile din clasa medie și superioară, cu studii superioare și venituri care depășesc 3.000 de euro lunar/ familie. Clienții rezidențiali optează, în general, pentru stații de încărcare lentă (AC), cu montaj pe perete, protecție pentru curent continuu DC de 6 mA și conexiune remote pentru configurare și monitorizare prin intermediul unei aplicații mobile. Prețul mediu pentru aceste specificații se situează în jurul sumei de 750 euro.

„O altă tendință importantă este reprezentată de programele de finanțare pentru stații de încărcare, care stimulează cererea din partea sectorului public și a companiilor beneficiare ale programului Electric UP. În cazul acestor categorii de clienți, alegerile se îndreaptă către stații de încărcare All In One, care permit atât încărcarea într-un timp scurt, cu conectori de încărcare rapidă în DC, standard european Combo CCS și standard asiatic CHAdeMO, dar și o încărcare într-o perioadă mai lungă de timp, cu conectori de încărcare lentă în AC, type2”, a completat Károly Nagy.

Printre principalele proiecte realizate de companie în ultima perioadă, pe această nișă de business, se numără instalarea de stații de încărcare la: Aeroportul Internațional Avram Iancu din Cluj-Napoca, amenajare malului Someșului de către Primăria Cluj-Napoca, Platoul Sălii Sportului Cluj-Napoca și Compexit Trading, dealer autorizat Skoda din Cluj-Napoca.

Share this article
Prev Post

LG Electronics România se alătură celei de a doua ediții consolid8 Festival dedicate soluțiilor și proiectelor sustenabile pentru o dezvoltare urbană durabilă

Next Post

Consultanță acordată de PwC România și D&B David și Baias pentru Proiectele de Dezvoltare Fotovoltaică și Centrală pe Gaz ale CE Oltenia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next