Școala Verde – Micii Apărători ai Naturii. Final de proiect

Școala Verde – Micii Apărători ai Naturii, finanțat de Clean Recycle și implementat de CSR Nest cu sprijinul Asociației Preocupați de Viitor, a ajuns la final. Proiectul, care a beneficiat de sprijinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) și s-a desfășurat în perioada noiembrie 2021 – martie 2022, și-a propus să formeze elevii din clasele 0-IV în sensul adoptării unui comportament responsabil față de mediul înconjurător și să cultive interesul acestora pentru protejarea naturii inclusiv prin colectarea separată a deșeurilor în vederea reciclării. Obiectivul a fost creșterea gradului de responsabilitate față de mediul înconjurător a 2.000 de elevi din ciclul primar din 8 școli din județul Giurgiu, prin implementarea unei soluții integrate – educație, infrastructură și mobilizare comunitară.

Cele 8 școli incluse în proiect au fost:

  • Școala Gimnazială Academician Marin Voiculescu, Giurgiu;
  • Școala Gimnazială nr. 7 Giurgiu;
  • Școala Gimnazială Sfinții Martiri Brâncoveni, Giurgiu (Școala Nr. 10);
  • Școala Gimnazială nr. 1 Sf. Gheorghe, Giurgiu;
  • Școala Gimnazială Mihai Eminescu Giurgiu;
  • Școala Gimnazială Ioan Bădilă, Malu, Giurgiu;
  • Școala Gimnazială Nicolae Crevedia, Crevedia Mare;
  • Școala Gimnazială nr. 1 Malu Spart.

Proiectul Școala Verde – Micii Apărători ai Naturii a fost structurat pe 3 componente: educație, asigurarea de infrastructură de colectare separată pe două fracții în școlile participante și dezvoltarea spiritul competitiv și formarea deprinderilor de protejare a mediului înconjurător.

Componenta de educație a presupus derularea de activități care au acoperit importanța colectării separate a deșeurilor ca una din principalele modalități de protejare a mediului înconjurător. Elevii participanți au fost martorii aventurilor lui Cartonel, Plasticel și Sticlărel, cei trei eroi care salvează Planeta Pământ de la tristețe pentru că reușesc să convingă cât mai mulți oameni că este bine să colecteze separat plasticul, hârtia și cartonul.

În cadrul componentei de infrastructură, cele 8 școli au fost dotate cu infrastructură de interior de colectare separată a deșeurilor pe 2 fracții: hârtie/carton; PET/plastic + metal.

Componenta de dezvoltare a spiritului competitiv și formarea deprinderilor de protejare a mediului înconjurător au presupus lansarea unei provocări pentru elevii participanți: aceea de a realiza din deșeuri reciclabile o decorațiune care să aibă ca tematică primăvara. Primele 5 decorațiuni alese din fiecare școală de un juriu format din profesori, au fost expuse în cadrul unei expoziții organizate la sediul Consiliului Județean Giurgiu, în perioada 21 martie – 31 martie 2022.

„Misiunea noastră principală este de a face din România o țară fără poluare și deșeuri, folosindu-ne de reciclare și promovând intens la nivel național, în rândul populației importanța colectării separate a deșeurilor în vederea reciclării. Anual, la nivel global 8,4 milioane de oameni mor din cauza bolilor provocate de poluare, și tot milioane de animale sunt ucise de acest fenomen. Toate aceste pierderi ar putea fi evitate dacă am încerca fiecare dintre noi, prin gesturi simple, să colectăm separat deșeurile pentru a le recicla. Am derulat împreună cu Asociația CSR Nest proiectul de educație de mediu Școala Verde – Micii Apărători ai Naturii cu scopul de a sădi sămânța responsabilității față de mediu din primii ani de școală”, spune Cosmin Monda, Director General Clean Recycle.

Despre Clean Recycle

Clean Recycle este o societate licențiată pentru preluarea responsabilității producătorilor și importatorilor care introduc pe piața româneasca ambalaje, îndeplinind in numele acestora obligațiile anuale de reciclare și valorificare a deșeurilor de ambalaje, precum și obligațiile de raportare a datelor privind ambalajele și deșeurile de ambalaje. Clean Recycle colectează sticlă, hârtie, lemn, plastic, fier, aluminiu. Compania operează un mecanism total integrat de colectare, reciclare și valorificare, cu un control absolut al procesului. Detalii: www.cleanrecycle.ro.

Share this article
Shareable URL
Prev Post

Angajații Rompetrol au plantat peste 7500 de copaci în Ploiești

Next Post

Noua strategie ESG a OTP Bank, centrată pe produs, planetă și oameni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *