Un episod de albire masivă a peste 50 de milioane de bureţi marini în regiunea Fiordland, din Noua Zeelandă, a fost cel mai amplu fenomen de acest tip înregistrat vreodată, au precizat miercuri oamenii de ştiinţă, relatează Agerpres, care citează DPA.
Potrivit estimărilor, albirea masivă produsă în 2022 ar fi redus cu aproape jumătate populaţia acestei specii, se arată într-un studiu.
Autorul principal al studiului, James Bell, biolog marin în cadrul Te Herenga Waka – Universitatea Victoria din Wellington, a spus că albirea s-a produs în timpul unui intens val de căldură marină cu o durată de 259 de zile şi care a provocat creşterea temperaturilor apei cu 4,4 grade Celsius peste medie.
Episodul de albire s-a produs de-a lungul unei fâşii de 1.000 de kilometri pe coasta de vest a Insulei de Sud din Noua Zeelandă. În urma acestui fenomen, buretele Cymbastella lamellata şi-a schimbat culoarea din maro-ciocolatiu în alb strălucitor.
”Nu este doar cel mai extins eveniment de albire a bureţilor marini la nivel global, ci este şi cel mai mare eveniment de mortalitate a bureţilor marini înregistrat vreodată”, a spus James Bell.
Peste 90% dintre bureţi s-au albit, dar o parte dintre ei şi-au revenit ulterior, ceea ce demonstrează că specia este capabilă să se adapteze la stresul termic, a adăugat el.
”Am detectat schimbări în comunităţile microbiene a căror gazdă sunt aceşti bureţi – creaturile minuscule cu care au o relaţie simbiotică. Schimbările pe care le-am observat sugerează că bureţii prezintă un răspuns evoluţionar rapid la încălzirea apelor în efortul lor de a supravieţui”, a precizat James Bell.
”Este un motiv pentru a fi optimişti şi de a crede că bureţii ar putea fi capabili să se adapteze la încălzirea apelor. Cu toate acestea, e nevoie de cercetări suplimentare pentru a testa acest lucru şi pentru a monitoriza cât de mult valurile de căldură marină mai frecvente şi mai intense pot afecta această specie vitală”, a adăugat coordonatorul studiului.
Sursa foto: rnz.co.nz