RetuRO a investit direct în 2024 în sistemul de garanţie-returnare 60 de milioane de euro, iar anul viitor se vor mai deschide două centre de sortare şi numărare a ambalajelor colectate de la populaţie, la Oradea şi Constanţa, alături de cele şapte existente deja la nivelul ţării, a declarat miercuri Anca Marinescu, Corporate Affairs and Communication Manager RetuRO SGR, în cadrul conferinţei „Planul de business al României în 2025. Strategii de recuperare a decalajelor. Priorităţi imediate de creştere” organizate miercuri de Bucharest Center for Economy & Society – CES București.
„Real, investiţiile care s-au făcut în 2024 direct de către RetuRO în sistemul de garanţie-returnare, în urma creditului luat de la ING anul trecut, sunt în valoare de 60 de milioane de euro. 60 de milioane de euro s-au investit direct de către RetuRO în infrastructura de centre de sortare şi numărare a ambalajelor colectate de la populaţie prin intermediul retailerilor. Sunt şapte centre în momentul acesta pe tot parcursul ţării, urmând ca anul viitor să mai fie deschise încă două. Într-adevăr, cred că valoare foarte mare adăugată pe care a adus-o sistemul de garanţie-returnare anul acesta (…) a fost adusă de partea de transporturi, pentru că în cadrul sistemului în fiecare zi sunt peste 1.000 de curse care se desfăşoară pentru a colecta ambalajele şi a le transporta fie în crossdock-uri, fie direct la centrele noastre de sortare-numărare”, a afirmat Marinescu, potrivit Agerpres.
În opinia acesteia, în industria de reciclare cu siguranţă urmează să se facă o serie de investiţii foarte mari, pentru că, dacă până acum nu existau suficiente materiale pe piaţa internă, iar reciclatorii erau nevoiţi să importe materie primă pentru a lucra, în acest moment sistemul de garanţie-returnare le furnizează această materie de calitate.
„De asemenea, în partea de echipamente pe care le-au pus comercianţi în magazine – a fost un an plin de efervescenţă pe partea aceasta, cu bune şi cu rele”, a adăugat ea.
Potrivit sursei citate, proiectul SGR este unul de succes, în condiţiile în care s-a ajuns la o rată de colectare de peste 80%.
„Am măsurat succesul proiectului în felul în care au răspuns oamenii şi în faptul că am ajuns la rate de colectare de peste 80% în ultimele trei luni din toate felurile de ambalaje puse pe piaţă. Adică în luna octombrie, pentru că este ultima lună la care avem date la zi oficiale, 85% din ambalaje au fost returnate de către consumatori, colectate de către retaileri şi au ajuns în centrele noastre de numărare şi sortare. 8,5 ambalaje din 10, este fabulos. Acesta este cu siguranţă un succes”, a subliniat Anca Marinescu.
RetuRO are nevoie de schimbări legislative pentru a dezvolta alte forme de colectare a ambalajelor în afara celor clasice din zona de retail, a mai spus reprezentanta RetuRo.
„Pentru a dezvolta în continuare sistemul, din punctul de vedere al administratorului sistemului de garanţie – returnare, RetuRO, este nevoie de schimbări legislative. Aşa cum arată în momentul acesta legislaţia, este foarte greu să dezvoltăm alte forme de colectare a ambalajelor în afara celor clasice din zona de retail, pe care deja le ştim şi cu care ne-am obişnuit. Avem în acest moment un grup de lucru în care, alături de de acţionari, încercăm să vedem modalităţile în care ar fi cel mai eficient să dezvoltăm sistemul şi, cu siguranţă, în momentul în care vom avea o idee foarte clară, să încercăm să facem toate demersurile pentru modificarea legislaţiei în acest sens”, a spus Anca Marinescu.
Ea a admis că o parte din succesul acestui proiect l-a reprezentat legislaţia şi a susţinut că se aşteaptă componenţa noului Guvern, în condiţiile în care Ministerul Mediului este acţionar minoritar la RetuRO.
„Pentru noi este foarte important, pentru că trebuie să spunem că o parte din succesul acestui proiect l-a reprezentat legislaţia. Legislaţia a fost suficient de bine scrisă încât să putem să funcţionăm bine în primul nostru an şi să putem să avem o predictibilitate. Cu siguranţă ne întrebăm şi noi cum va arăta următorul Guvern. Ştiţi că Ministerul Mediului la noi este acţionar, un acţionar minoritar cu 20%, dar este acţionar, are reprezentanţi în Consiliul nostru de supraveghere şi atunci este foarte important să vedem şi noi viziunea următorului Guvern, pentru că până acum am avut un sprijin în Guvern din punct de vedere al legislaţiei, aşa cum spuneam, şi va fi foarte important dacă vom vrea să dezvoltăm”, a explicat aceasta.
Sursa foto: CES București / ZF.ro