Peste 250 de organizații, inclusiv sindicate și grupuri de mediu, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la potențiala dereglementare masivă pe care o poate aduce noua agendă de competitivitate a Comisiei Europene. Inițiativa, care urmează să fie prezentată în cursul acestei luni, vizează consolidarea poziției industriei europene în fața concurenței din SUA și China, potrivit Euronews.
Într-o scrisoare deschisă, Confederația Europeană a Sindicatelor și principalele organizații de mediu din Bruxelles au subliniat că simplificarea procedurilor administrative nu ar trebui să se facă în detrimentul drepturilor sociale și al protecției mediului. Organizațiile semnatare critică în special abordarea „one-in-one-out” propusă, care ar presupune eliminarea unei reglementări existente pentru fiecare nouă regulă introdusă.
„Siguranța alimentară, sănătatea publică, protecția socială, drepturile lucrătorilor și protecția mediului nu sunt poveri administrative – ele reprezintă fundamentul unei societăți funcționale, reziliente și echitabile”, se arată în scrisoare.
Potrivit estimărilor Comisiei Europene citate de semnatari, implementarea legislației de mediu existente ar putea economisi guvernelor aproximativ 55 de miliarde de euro anual în costuri legate de daunele aduse mediului și impactul asupra sănătății.
Inițiativa Comisiei, denumită „Busola competitivității”, se bazează pe un raport elaborat de fostul președinte al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi. Aceasta își propune să reducă decalajul de inovare față de SUA și China, să combine agenda climatică cu cea industrială și să diminueze dependența de lanțurile de aprovizionare externe.
Deși era programată inițial pentru 15 ianuarie, prezentarea strategiei a fost amânată, un purtător de cuvânt al Comisiei precizând că documentul „nu este încă finalizat”. Se așteaptă ca acesta să fie publicat până la sfârșitul lunii ianuarie.