Companii responsabile față de mediu și oameni

Studiu VELUX: renovarea clădirilor vechi este soluția pentru eficiența energetică și sustenabilitate

Potrivit studiului Barometrul Locuințelor Sănătoase 2022, realizat de grupul VELUX în colaborare cu compania de cercetare RAND Europe, clădirile insalubre lasă amprente ecologice uriașe și sunt costisitoare pentru întreaga comunitate, nu doar prin risipa de energie, ci și prin creșterea cheltuielilor cu asistența medicală și scăderea productivității. Astfel, renovarea clădirilor în direcția eficienței energetice și sustenabilității impactează direct calitatea vieții și contribuie la reducerea semnificativă a costurilor asociate cu  energia. În plus, procesul de renovare poate să creeze locuri de muncă și să stimuleze economiile locale.

Reducerea riscurilor climatice la interior prin renovarea corespunzătoare a clădirilor ar genera economii totale de peste 6,3 miliarde euro pentru România până în 2050, astfel: 801 milioane euro la cheltuielile cu asistența medicală, 425 milioane euro la sănătate și productivitate, 2,4 miliarde de euro pentru școli și 1,3 miliarde de euro, respectiv 1,4 miliarde de euro  pentru birouri, datorită productivității crescute în imobile mai bine ventilate și cu mai multă lumină naturală. Luând în considerare acești indicatori pentru toate statele membre UE, economiile totale ale Europei până în 2050 se ridică la 608 miliarde de euro.

În prezent, 1 din 3 europeni suferă de un pericol asociat climatului interior, printre care  lipsa de lumină naturală, frigul, zgomotul, umezeala și mucegaiul, iar consecințele clădirilor nerenovate sunt resimțite la scară socială:  de la creșterea cheltuielilor cu asistența medicală, la scăderea productivității, consum ridicat de energie. Potrivit celui mai recent raport realizat de ONU, în ciuda creșterii investițiilor în eficiență energetică și a reducerii intensității energetice, consumul de energie și emisiile de CO2 din sectorul clădirilor și al construcțiilor au revenit după pandemia COVID-19 la un nivel record.

Studiul arată, de asemenea, că beneficiile economice ale renovărilor pot fi măsurate nu doar în contextul proprietăților rezidențiale: creșterea vitezei de ventilație în birouri cu 1 l/s  poate genera economii nete de 189 milioane de euro pentru România până în 2050, și pot ajunge  până la 1,3 miliarde de euro, în cazul în care rata de ventilație este crescută semnificativ (7 l/s). Locuirea adecvată impactează și tinerii:  creșterea vitezei de ventilație pe persoană în școlile din România  poate produce economii de până la 2,4 miliarde de euro în 2050,  în cazul în care rata de ventilație depășește 3 l/s. 

„Avem nevoie de clădiri sănătoase pentru o societate durabilă. Impactul renovării este multiplu, de la eficiență energetică, la protecție climatică, români mai sănătoși și mai productivi, grijă pentru copiii noștri, care merită să meargă la școală în siguranță și să locuiască în case sănătoase. Mai mult decât atât, să nu uităm de impactul la nivel de economie locală: atât renovările cât și construcțiile de clădiri noi creează locuri de muncă și susțin afacerile locale, contribuind direct la bunăstarea individuală și socială”, a declarat Noemi Ritea, Director de Piață VELUX Romania și Moldova.

Share this article
Prev Post

Banca Transilvania susține Via Transilvanica printr-un parteneriat strategic, pe cel puțin trei ani, cu Tășuleasa Social

Next Post

E.ON Energie și Oncos Transilvania au finalizat un proiect de iluminat inteligent care va ajuta compania să își reducă substanțial emisiile de carbon și consumul de energie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next