Companii responsabile față de mediu și oameni

Sursele de energie nepoluantă din Europa au înregistrat un record la începutul anului 2024

În primele două luni ale anului 2024, 60% din energia electrică din Europa a provenit din surse de energie curată, ceea ce reprezintă un nivel record, datorită creșterii puternice, de la an la an, a producției de energie hidroelectrică, solară și eoliană și a unei reveniri a producției de energie nucleară.

Producția totală de energie electrică curată a înregistrat un record de 516,5 TWh în ianuarie și februarie, în creștere cu 12% față de aceeași perioadă din 2023, arată datele furnizate de grupul de analiză în domeniul energiei Ember, citat de Reuters.

Producția de energie electrică pe bază de combustibili fosili a fost de 351 TWh, cea mai mică pentru această perioadă, din 2015 până acum, și în scădere cu peste 8% față de aceleași luni din 2023.

Producția de energie electrică pe bază de cărbune în lunile ianuarie și februarie a scăzut cu aproape 15% față de aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce producția din centralele pe bază de gaze naturale a scăzut cu 4%.

Instalațiile nucleare au rămas cea mai mare sursă unică de energie curată din Europa, producând 172,5 TWh de energie electrică – cu 4,1% mai mare decât în aceleași luni ale anului 2023, dar și al doilea cel mai mic procent pentru primele două luni ale anului din 2015 încoace, ca urmare a închiderii centralelor nucleare din Germania anul trecut și a problemelor de durată privind producția din Franța.

Hidrocentralele au reprezentat a doua cea mai mare sursă de energie curată din Europa, generând 153 TWh de energie electrică, ceea ce reprezintă o cotă record de 17,6% din totalul producției de energie electrică din Europa.

Producția totală de hidroenergie a crescut cu aproape 23% față de aceeași perioadă din 2023, datorită producției puternice din Norvegia, Franța, Elveția și Portugalia până în prezent, în acest an.

Parcurile eoliene au generat o cantitate record de 137,5 TWh de energie electrică în primele două luni ale anului 2024, în creștere cu 14% față de aceeași perioadă din 2023.

Producția de energie electrică din energie solară a înregistrat, de asemenea, un nou record de 24,4 TWh, cu aproape 19% mai mult decât în aceleași luni din 2023.

În cazul în care producția de energie electrică din parcurile solare și eoliene din Europa continuă să se extindă în ritmul din ultimii ani, producția combinată de energie solară și eoliană ar putea depăși în curând centralele nucleare ca principală sursă de energie curată pe continent.

Producția combinată de energie solară și eoliană s-a extins cu un ritm mediu anual de 11% pe an din 2019, în timp ce producția nucleară s-a contractat cu aproximativ 3% pe an în aceeași perioadă.

Până în prezent, în 2024, cei aproape 162 TWh de energie electrică generată de parcurile eoliene și solare au fost cu aproape 15% mai mult decât în lunile ianuarie și februarie ale anului 2023 și au fost cu doar 7% mai puțin decât producția totală de energie nucleară din acest an.

Acest lucru sugerează că, dacă producția combinată de energie solară și eoliană se va extinde în aceeași măsură la începutul anului 2025, iar producția nucleară se va extinde, de asemenea, în aceeași măsură în care a fost observată în acest an, atunci producția totală de energie electrică solară plus eoliană ar putea depăși producția nucleară încă de anul viitor.

O astfel de evoluție ar contribui la creșterea producției totale de energie electrică nepoluantă la noi maxime, ar putea ajuta companiile de utilități să reducă și mai mult producția de energie electrică pe bază de combustibili fosili și să accelereze eforturile regionale de tranziție energetică și de reducere a poluării.

Share this article
Prev Post

Earthsight UK a publicat o investigație care leagă articolele vestimentare H&M și Zara de defrișările ilegale din Brazilia

Next Post

Îmbrăcămintea second hand va reprezenta 10% din piața de fashion, în contextul unei „schimbări seismice” pentru acest sector

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next