Companii responsabile față de mediu și oameni

UE va propune săptămâna aceasta revizuirea Directivei UE privind ambalajele și deșeurile de ambalaje. CE vrea să impună noi obiective pentru conținutul reciclat într-o varietate de ambalaje din plastic

Comisia Europeană își va anunța săptămâna aceasta propunerile de reducere a deșeurilor de ambalaje, cu noi obiective privind materialul reciclat conținut în sticlele de plastic pentru băuturi, pentru reutilizarea paharelor take-away și, de asemenea, a ambalajelor utilizate pentru livrările online.

Revizuirea Directivei UE privind ambalajele și deșeurile de ambalaje urmărește să promoveze obiectivul UE de a se asigura că toate ambalajele sunt reutilizabile sau reciclabile până în 2030 și va contribui la reducerea totală amprentei de carbon a blocului comunitar până în 2050.

Propunerea subliniază că aproximativ 40% din materialele plastice și 50% din hârtia consumată în Uniunea Europeană este destinată ambalajelor, potrivit unui proiect consultat de Reuters, și că ambalajele în ansamblu reprezintă 36% din deșeurile solide municipale.

Propunerea, care ar putea fi în continuare modificată, păstrează obiectivele de reciclare de 65% până în 2025 și 70% până în 2030 de la ultima actualizare a directivei din 2018.

Cu toate acestea, ea introduce noi obiective pentru conținutul reciclat într-o varietate de ambalaje din plastic. Pentru 2030, acestea ar fi de 30% pentru sticlele de băuturi din plastic și pentru ambalajele sensibile la contact, cum ar fi ambalajele pentru alimente fabricate din polietilenă tereftalată (PET), de 10% pentru ambalajele sensibile la contact care nu sunt fabricate din PET și de 35% pentru alte ambalaje din plastic.

Până în 2040, acestea ar urma să crească la 50% pentru ambalajele sensibile la contact și la 65% pentru alte ambalaje, inclusiv sticlele de băuturi.

De asemenea, stabilește obiective pentru 2030 și 2040 în ceea ce privește reutilizarea ambalajelor. Pentru paharele de băuturi la pachet, acestea sunt de 20% și, respectiv, 80%, pentru recipientele de bere și de băuturi răcoritoare de 10% și 25%, iar pentru ambalajele utilizate pentru livrările online de produse nealimentare de 10% și 50%. Companiile care utilizează astfel de ambalaje vor trebui să instituie sau să apeleze la servicii care să asigure reutilizarea.

Propunerea, care va fi probabil prezentată miercuri, va trebui să fie aprobată de Parlamentul European și de Consiliul European, grupul celor 27 de guverne ale UE, pentru a intra în vigoare și va face probabil obiectul unor revizuiri.

Foto: Pexels

Share this article
Prev Post

Valoarea importurilor de produse energetice verzi în UE s-a ridicat la 15,2 miliarde euro

Next Post

Ministerul Mediului a lansat cea mai amplă campanie națională privind colectarea deșeurilor – “Reciclăm în România”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next