Companii responsabile față de mediu și oameni

Valoarea importurilor de produse energetice verzi în UE s-a ridicat la 15,2 miliarde euro

În 2021, UE a cheltuit 15,2 miliarde EUR pentru importurile de produse energetice verzi (inclusiv turbine eoliene, panouri solare și biocombustibili lichizi) din țări din afara UE. În același timp, UE a exportat produse energetice ecologice în valoare de peste jumătate din această sumă (6,5 miliarde EUR) către țări din afara UE, potrivit Eurostat

Mai exact, UE a importat panouri solare în valoare de 11,2 miliarde EUR, 3,4 miliarde EUR de biocombustibili lichizi și turbine eoliene în valoare de 0,6 miliarde EUR din țări din afara UE.

Valoarea importurilor de panouri solare și biocombustibili lichizi a fost mult mai mare decât valoarea corespunzătoare a exporturilor UE de astfel de bunuri către țări din afara UE (exporturile s-au ridicat la 2,0 miliarde EUR și, respectiv, 1,3 miliarde EUR). În schimb, valoarea exporturilor de turbine eoliene către țări din afara UE a fost mult mai mare decât valoarea importurilor (3,3 miliarde EUR).

Exporturile de biocombustibili lichizi au totalizat doar 0,5 miliarde EUR în 2012 și au crescut la 1,7 miliarde EUR în 2019. Cu toate acestea, în ultimii doi ani, aceste exporturi au scăzut, ajungând la 1,3 miliarde EUR în 2021.

În ceea ce privește valoarea, importurile de turbine eoliene, biocombustibili lichizi și panouri solare în UE în 2021 au fost mai mari decât în 2012, ceea ce indică o creștere globală a importurilor de produse energetice ecologice (+ 416 %, + 7 % și, respectiv, + 2 %). Exporturile tuturor celor trei produse au fost, de asemenea, mai mari decât în 2012 (+ 13 %, + 173 % și, respectiv, + 4 %). Cu toate acestea, deși în ultimii trei ani s-a înregistrat o creștere a exporturilor de turbine eoliene și panouri solare, s-a înregistrat o scădere a exporturilor de biocombustibili lichizi. 

Share this article
Prev Post

OMV Petrom sprijină cu 4 milioane de euro o nouă etapă a programului România Eficientă, derulat de EPG

Next Post

UE va propune săptămâna aceasta revizuirea Directivei UE privind ambalajele și deșeurile de ambalaje. CE vrea să impună noi obiective pentru conținutul reciclat într-o varietate de ambalaje din plastic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next