Companii responsabile față de mediu și oameni

6 gospodării izolate din Județul Cluj, electrificate pentru prima dată în cadrul proiectului Energie pentru Viață

Energie pentru viata ECSR
Energie pentru viata ECSR

Cea de a 8-a etapă a proiectului „Energie pentru Viață”, implementat de Asociația Energia Inteligentă, reprezintă încă un pas înainte către dezideratul „zero case fără energie electrică”.

La începutul lunii noiembrie au fost electrificate pentru prima dată prin instalarea de panouri fotovoltaice șase locuințe din Râșca aparținând comunei Măguri Răcătău și Someșul Cald, comuna Gilău. Locuințele nu au fost niciodată racordate la rețeaua de energie electrică și sunt situate în zone izolate, cu căi de acces greu de parcurs.

Această nouă etapă a proiectului a fost susținută financiar prin fondurilor strânse în urma „Crosului Energiei – Energie pentru toți” un eveniment sportiv caritabil organizat pe 29 septembrie la inițiativa Ministerului Energiei la București, pe Arena Națională.

Asociația Energia Inteligentă a realizat în luna aprilie a acestui an inventarierea locuințelor neracordate la rețeaua de energie electrică din România și a întocmit „Registrului Electronic Național al Gospodăriilor fără Energie Electrică din România” (RENGEER), care a relevat un număr de 5.494 de gospodării fără energie electrică, locuite de 11.611 de persoane, dintre care 4.777 au vârsta de până în 18 ani.

Îngrijorător este faptul ca 87% din casele fără energie electrică nu au cadastru ceea ce face dificilă abordarea instituțională a rezolvării acestei probleme, 64% din persoanele care locuiesc în case fără energie electrică au venituri estimate sub venitul minim per persoană și gospodărie în România, așadar chiar și racordarea acestora la o rețea de distribuție, ar face dificilă plata energiei electrice consumată, în 53% din cazuri accesul la imobilele fără energie electrică este dificil, iar pentru 10% nu există drumuri de acces.

Potrivit acestui registru, județul Cluj număra 94 de gospodării locuite permanent fără energie electrică. Întocmirea RENGEER reprezintă un pas important către dezideratul de zero case locuite permanent fără energie electrică, deoarece constituie baza de pornire atât pentru elaborarea de politici publice privind reducerea sărăciei energetice extreme în România.

Proiectul „Energie pentru Viață” a fost inițiat în anul 2021, Asociația Energia Inteligentă electrificând în ultimii 4 ani 61 de imobile ( 49 de case, 10 stâne și 2 refugii montane), din 26 de localități și 5 județe.

Share this article
Prev Post

Aproape 12% din materialele din UE provin din reciclare. România înregistrează cea mai scăzută rată de circularitate

Next Post

Start înscrieri E.ON Energy Challenge, ediția 2025, o competiție de idei în zona de energie, sustenabilitate și mobilitate dedicată studenților

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next