Potrivit estimărilor UNICEF, 460 de milioane de copii sub 18 ani din Asia de Sud (76%) sunt expuși la temperaturi extrem de ridicate, în care 83 sau mai multe zile pe an depășesc 35°C. Acest lucru înseamnă că 3 din 4 copii din Asia de Sud sunt deja expuși la temperaturi extrem de ridicate, comparativ cu doar 1 din 3 copii (32%) la nivel global. Analiza se bazează cele mai recente date disponibile, din 2020.
Datele arată, de asemenea, că 28% dintre copiii din Asia de Sud sunt expuși la 4.5 sau mai multe valuri de căldură pe an, comparativ cu 24% la nivel global.
Luna iulie a fost cea mai călduroasă lună înregistrată vreodată la nivel global, ceea ce ridică și mai multe îngrijorări cu privire la un viitor în care copiii, inclusiv cei care trăiesc în Asia de Sud, se așteaptă să se confrunte cu valuri de căldură mai frecvente și mai severe, în mare parte din cauza schimbărilor climatice.
„În condițiile în care lumea este în fierbere la nivel global, datele arată în mod clar că viețile și bunăstarea a milioane de copii din Asia de Sud sunt din ce în ce mai amenințate de valurile de căldură și de temperaturile ridicate.
„Țările din regiune nu sunt cele mai fierbinți din lume în acest moment, dar căldura de aici aduce riscuri care pun în pericol viața a milioane de copii vulnerabili”, a declarat Sanjay Wijesekera, directorul regional al UNICEF pentru Asia de Sud. „Suntem deosebit de îngrijorați pentru bebeluși, copii mici, copii subnutriți și femei însărcinate, deoarece aceștia sunt cei mai vulnerabili la valurile de căldură și alte efecte grave.”
Potrivit Indicelui de risc climatic al copiilor (CCRI) realizat de UNICEF în 2021, copiii din Afganistan, Bangladesh, India, Maldive și Pakistan sunt expuși unui „risc extrem de ridicat” provocat de schimbările climatice.
În unele părți ale provinciei sudice Sindh din Pakistan, inclusiv în Jacobabad, cel mai fierbinte oraș din lume în 2022, temperaturile au fost de 40 de grade în luna iunie, expunând 1,8 milioane de persoane la riscuri grave pentru sănătate pe termen scurt și lung. Căldura toridă a venit la mai puțin de un an după inundațiile devastatoare care au lăsat sub ape majoritatea zonelor din sudul Sindh în august 2022. Mai mult de 800.000 de copii din zonele afectate de inundații erau expuși riscului de stres termic sever în iunie 2023.
Chiar și în sezonul ploios, căldura poate agrava situația copiilor. Deoarece copiii nu se pot adapta rapid la schimbările de temperatură, ei nu sunt capabili să elimine excesul de căldură din corpul lor. Acest lucru poate provoca simptome și boli, cum ar fi creșterea temperaturii corporale, bătăi rapide ale inimii, crampe, dureri de cap severe, confuzie, deshidratare, leșin și comă, la copiii mici, și dezvoltare mentală slabă, disfuncții neurologice și boli cardiovasculare la sugari.
Sursa foto: UNICEF