Administrația locală din Reșița a obținut avizul tehnic de racordare pentru un parc fotovoltaic de 21 MW, menit să producă energie electrică pentru instituțiile de învățământ, iluminatul public și transport.
O centrală solară pe 30 de hectare urmează să alimenteze municipiul Reșița și instituțiile locale aflate în subordinea sa. Orașul de aproape 60.000 de locuitori are ambiția de a deveni primul din țară care devine independent energetic și își decarbonizează sistemul energetic, a anunțat primarul Ioan Popa, citat de Balkan Energy News.
Această inițiativă nu numai că va reduce dependența de sursele de energie tradiționale, dar va contribui și la reducerea amprentei de carbon a orașului și la protejarea mediului înconjurător.
Ioan Popa a dezvăluit că autoritatea locală va aplica pentru fonduri europene și că va trebui să cofinanțeze demersul cu 3 milioane de euro. Planul este de a emite obligațiuni municipale verzi la începutul lunii octombrie.
După finalizarea studiului de fezabilitate pentru instalația de 21 MW și obținerea mai multor aprobări, municipalitatea a obținut acum avizul tehnic pentru conectarea la rețeaua de distribuție.
În mod normal, o centrală solară de o asemenea dimensiune ar trebui să fie conectată la rețeaua de transport. Dar primarul a spus că parcul fotovoltaic va fi format din două unități. O jumătate ar fi folosită de municipalitate, în principal pentru unitățile de învățământ, pentru iluminatul public și pentru tramvaie și autobuze electrice, a explicat el.
Cealaltă parte, operată de o societate comercială nou înființată a primăriei, ar produce energie electrică pentru vânzare, surplusul de energie electrică produs în parcul fotovoltaic fiind injectat în rețeaua ENEL. Popa a estimat că instalația ar genera venituri anuale de până la 4 milioane de euro.
Cu excepția unor capacități modeste pe acoperișurile clădirilor publice, parcurile fotovoltaice municipale și alte centrale de energie regenerabilă sunt un concept nou în țară. În mod special, astfel de inițiative apar și în alte țări din Europa de Sud-Est, în timp ce în Turcia sunt deja o practică curentă.
Sursa foto: pagina de Fb a primăriei Reșița