Companii responsabile față de mediu și oameni

Parlamentul European adoptă norme revizuite pentru reducerea, reutilizarea și reciclarea ambalajelor

Parlamentul European și-a adoptat miercuri poziția cu privire la noile norme UE privind ambalajele, pentru a combate creșterea constantă a deșeurilor și pentru a stimula reutilizarea și reciclarea.

Pe lângă obiectivele generale de reducere a ambalajelor propuse în regulament (5% până în 2030, 10% până în 2035 și 15% până în 2040), eurodeputații doresc să stabilească obiective specifice pentru reducerea ambalajelor din plastic: 10% până în 2030, 15% până în 2035 și 20% până în 2040.

Deputații europeni doresc să interzică vânzarea de pungi din plastic foarte subțiri (sub 15 microni), cu excepția cazului în care sunt necesare din motive de igienă sau furnizate ca ambalaj primar pentru alimente în vrac pentru a preveni risipa de alimente.

Aceștia propun, de asemenea, să fie interzisă utilizarea anumitor tipuri de ambalaje de unică folosință, cum ar fi mini-ambalajele utilizate în sectorul hotelier pentru produsele de toaletă și folia termoretractabilă pentru valize în aeroporturi.

Pentru a preveni efectele adverse asupra sănătății, eurodeputații solicită interzicerea utilizării așa-numitelor „substanțe chimice indestructibile” (substanțe perfluoroalchilate și polifluoroalchilate sau PFAS) și a bisfenolului A în ambalajul care intră în contact cu alimentele.

Deputații propun clarificări cerințelor privind reutilizarea sau reumplerea ambalajelor. Distribuitorii finali de băuturi și alimente la pachet din sectorul HORECA – hoteluri, restaurante, cafenele, ar trebui să ofere consumatorilor posibilitatea de a-și aduce propriul recipient.

Deputații europeni doresc ca țările UE să se asigure că 90% din materialele conținute în ambalaje (plastic, lemn, metale feroase, aluminiu, sticlă, hârtie și carton) sunt colectate separat până în 2029.

„Parlamentul transmite un mesaj puternic în favoarea unei revizuiri complete a pieței UE a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje. Această legislație este esențială pentru competitivitatea și inovarea europeană și aliniază ambițiile de mediu la realitatea industrială. Împreună cu politici eficiente de reutilizare și reciclare, ne asigurăm că ambalajele sunt sigure pentru consumatori, prin adăugarea unei interdicții privind substanțele chimice nocive din ambalajele alimentare, în special PFAS.” a declarat raportoarea Frédérique Ries (Renew, Belgia).

Parlamentul urmează să înceapă discuțiile cu guvernele UE cu privire la forma finală a legii, după ce Consiliul își va adopta poziția.

Foto: rawpixel.com – freepik

Share this article
Prev Post

Ambalajele din plastic reutilizabile ar putea reduce emisiile cu până la 69% – studiu

Next Post

Obiectiv Ivatherm: ambalaje 100% din surse reciclate sau biodegradabile până în 2030

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next