Inițiativa națională de împădurire pe bază de voluntariat Plantăm fapte bune în România a plantat peste 395.000 de puieți în primăvara acestui an. 82 de hectare aflate în proprietate publică au fost acoperite cu diferite specii forestiere și ornamentale. Acestora li se adaugă spații private deținute de companii care activează în România.
Peste 3000 voluntari au luat parte la actiunile organizate in localitati din 24 județe ale țării. Aceștia sunt angajați ai companiilor care susțin acțiuni de împădurire ca parte a politicii de responsabilitate de mediu pe care o derulează, cât și voluntari independenți. În plus, o pondere semnificativă a puieților forestieri au fost plantați cu zilieri, manual și/sau mecanizat.
Diversitatea este unul dintre obiectivele inițiativei Plantăm fapte bune în România, de aceea implicarea din această primăvară a vizat atât zone rurale, cât și urbane, situate în toate regiunile țării. O importanță din ce în ce mai mare o au acțiunile de înfrumusețare cu puieți ornamentali a unor spații care reprezintă fie parcuri, fie școli sau grădinițe, acțiuni care au și rol educativ. Acestea completează acțiunile de împăduriri pe care ONG-ul le realizează în fond forestier.
“În primăvara acestui an, am avut ocazia să construim în zonele defavorizate și să dăm o șansă terenurilor degradate și comunităților din aceste zone. În același timp, șantierele urbane au devenit din ce în ce mai importante în activitatea noastră. Ne bucură binele pe care îl facem prezentului prin rezolvarea unor probleme reale, dar și viitorului prin rolul educativ al acțiunilor noastre.”, a declarat Marin Toma, președinte Plantăm fapte bune în România.
Partenerii naționali în 2024 sunt Allianz-Țiriac Asigurări, Cargill, JYSK, OMV Petrom, Rompetrol, Stihl, și Wipro. Alături de ei, se implică financiar ADM, Alpha Bank, Dechatlon, Dedeman, Endava, Electrolux, FAN Courier, Imsat, Kaufland, Orange, Oscar, Raiffeisen Bank și Temenos.
Echipa de proiect va întreține plantațiile existente pe durata verii și va pregăti împăduririle de toamnă.