Companii responsabile față de mediu și oameni

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor (studiu)

Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, duc la încetinirea rotaţiei Pământului, ceea ce creşte durata zilei cu câteva milisecunde, se arată într-un studiu citat de Agerpres via AFP.

Apa rezultată din topirea gheţarilor sub efectul încălzirii climei se regăseşte în mare parte „în regiunile ecuatoriale”, a explicat Surendra Adhikari, coautor al studiului, iar această schimbare în distribuţia maselor pe planetă „are impact asupra felului în care se roteşte Terra” – ceea ce înseamnă puţin mai lent.

”E ca atunci când un patinator artistic face o piruetă, ţinându-şi mai întâi braţele aproape de corp, după care le îndepărtează”, spune Benedikt Soja, un alt coautor al studiului. Rotaţia, foarte rapidă la început, încetineşte puţin câte puţin.

O astfel de rotaţie mai lentă creşte uşor durata unei zile, care are în total 86.400 de secunde.

Din anul 2000, rata prelungirii duratei zilei sub efectul schimbărilor climatice a crescut la 1,33 milisecunde pe secol.

Iar dacă emisiile de gaze cu efect de seră continuă să crească într-o manieră semnificativă, această rată ar putea depăşi 2,62 milisecunde pe secol până în 2080 sau 2100.

Influenţa schimbărilor climatice ar putea aşadar să depăşească efectul Lunii, care a încetinit la rândul ei progresiv rotaţia Terrei de mai multe miliarde de ani.

Sursa foto: Freepik

Share this article
Prev Post

Conservation Carpathia a deschis în Rucăr Centrul de vizitare și educație ecologică Casa Castorului

Next Post

România sub imperiul stresului termic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next