Companii responsabile față de mediu și oameni

ONU a adoptat primul tratat internaţional pentru protejarea şi conservarea biodiversităţii marine în apele internaţionale

Organizația Națiunilor Unite a adoptat luni, după aproape două decenii de negocieri, un tratat internațional istoric, esențial pentru protejarea unor zone vaste de ecosisteme oceanice vitale.

Tratatul va asigura protejarea biodiversității din apele internaționale, care acoperă peste 60% din suprafața Pământului. În prezent, doar 1,2% din zonele oceanice ale lumii sunt protejate.

Adoptarea acordului, care este cunoscut în mod oficial sub numele de Tratatul privind biodiversitatea în afara jurisdicției naționale, urmează unui angajament luat în decembrie de către națiunile membre ale ONU de a proteja 30% din terenurile și apele lumii până în 2030, cu scopul de a opri și inversa actuala criză a extincției.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat luni că schimbările climatice „încălzesc planeta, perturbă tiparele meteorologice și curenții oceanici și modifică ecosistemele marine și speciile care trăiesc în aceste ecosisteme”. El a menționat că biodiversitatea „este atacată de pescuitul excesiv, de supraexploatare și de acidificarea oceanelor” – o treime din stocurile de pește fiind exploatate la niveluri nesustenabile. Între timp, „ne poluăm apele de coastă cu substanțe chimice, materiale plastice și deșeuri umane”.

„Realizarea istorică pe care o sărbătorim astăzi este vitală pentru a aborda aceste amenințări și pentru a asigura durabilitatea acelor zone care nu sunt acoperite de jurisdicția națională – peste două treimi din ocean”, a punctat Guterres.

Sursa foto: Pixabay

Share this article
Prev Post

Deputații europeni pledează pentru o Zi europeană de comemorare și conștientizare a vieților umane pierdute din cauza schimbările climatice

Next Post

Contre între țările UE privind proiectul de lege CE pentru refacerea habitatelor naturale aflate în stare de degradare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next