Companii responsabile față de mediu și oameni

Suprafața agricolă ecologică din UE a fost de 15,9 milioane de hectare. România și-a dublat suprafața cultivată ecologic (Eurostat) 

Suprafata agricola UE ECSR
Suprafata agricola UE ECSR

Suprafața totală dedicată agriculturii ecologice în UE continuă să crească, iar în 2021 acoperea 15,9 milioane de hectare de teren agricol. Aceasta s-a extins de la 14,7 milioane de hectare în 2020 la 15,9 milioane de ha în 2021, echivalentul a 9,9% din totalul suprafeței agricole utilizate din UE. 

Între 2012 și 2021, suprafața utilizată pentru agricultura ecologică a crescut în aproape toate țările UE. Suprafața aproape că s-a cvadruplat în Portugalia (+283%) și Croația (+282%), acestea fiind cele mai puternice rate de creștere din UE. De asemenea, a crescut rapid în Franța (+169%) și, de asemenea, a crescut de peste două ori în Ungaria (+125%) și în România (+101%). 

Citește și: Nike se alătură companiilor Adidas și Puma în angajamentul de a folosi lâna fără a provoca rău mieilor

Cele mai mari ponderi ale suprafețelor de agricultură ecologică au fost înregistrate în Austria (26% în 2020), Estonia (23% în 2021) și Suedia (20% în 2021).  În schimb, ponderea agriculturii ecologice a fost sub 5% în șase țări din UE în 2021, cele mai mici ponderi fiind înregistrate în Bulgaria (1,7%) și Malta (0,6%). 

În 2021, suprafața cultivată cu terenuri arabile ecologice a reprezentat mai mult de jumătate din suprafața agricolă ecologică totală în 14 țări din UE. 

5 milioane de bovine dintr-un efectiv de 75,7 milioane de bovine din UE (6,6 %) erau crescute prin metode ecologice în 2021. 

S-a înregistrat o expansiune rapidă și accentuată a suprafețelor ecologice în UE: între 2012 și 2021 s-a înregistrat o creștere de 6,5 milioane de hectare, echivalentă cu o creștere de 68%. Suprafața ecologică totală este suma dintre “suprafața în conversie” și „suprafața certificată”. Înainte ca o suprafață să poată fi certificată ca fiind „ecologică”, aceasta trebuie să treacă printr-un proces de conversie, care poate dura 2-3 ani în funcție de cultură. Prin urmare, datele privind suprafețele „în curs de conversie” oferă o indicație a modificării potențiale a „suprafețelor certificate” în totalitate.

Citește și: FAO a lansat un concurs de postere pentru copii și tineri de Ziua Mondială a Alimentației 2023 

Unul dintre principalele obiective ale strategiei „De la fermă la furculiță” a Comisiei Europene este de a încuraja dezvoltarea zonelor de agricultură ecologică, care ar trebui să reprezinte 25% din terenurile agricole ale UE până în 2030. 

În 2021, Franța avea 2,8 milioane de hectare de terenuri utilizate pentru producția agricolă ecologică, cea mai mare suprafață dintre țările UE. Ea a fost urmată de Spania, cu 2,6 milioane de hectare de suprafață ecologică, Italia, cu 2,2 milioane de hectare, și Germania, cu 1,6 milioane de hectare. Aceste patru țări ale UE au reprezentat împreună aproape trei cincimi din suprafața totală a UE cultivată în mod ecologic în 2021: Franța (17,4 %), Spania (16,6 %), Italia (13,7 %) și Germania (10,1 %). 

Între 2012 și 2021, suprafața aproape s-a cvadruplat în Portugalia și Croația, acestea fiind cele mai puternice rate de creștere din UE. De asemenea, a crescut rapid în Franța (+169 %) și, de asemenea, a crescut de peste două ori în Ungaria și România. 

Suprafața ecologică a reprezentat aproximativ o zecime din suprafața agricolă utilizată a UE în 2021 

Țările cu cele mai mari ponderi ale suprafețelor agricole ecologice în totalul SAU în 2020 au fost Austria (26 % în 2020), Estonia (23 % în 2021) și Suedia (20 % în 2021). Portugalia, Italia, Finlanda, Cehia, Letonia, Danemarca, Slovenia, Spania și Grecia au avut, de asemenea, cote de peste 10 % în 2021. În schimb, ponderea agriculturii ecologice a fost sub 5 % în șase țări ale UE în 2021, cele mai mici cote fiind în Bulgaria (1,7 %) și Malta (0,6 %). 

În aproape toate țările UE, marea majoritate a suprafețelor de culturi ecologice erau certificate. Datele pentru Germania și Austria privind suprafața ecologică nu sunt separate în suprafață „în conversie” și „certificată ecologic”; este raportată doar suprafața ecologică totală. Mai mult de 90 % din suprafețele de culturi ecologice au fost raportate ca fiind certificate în Suedia, Țările de Jos, Cehia și Estonia în 2021.  

Alte 18 țări au avut ponderi de „certificate ecologic” cuprinse între 70 % și 90 % din suprafețele de culturi ecologice. Cele mai mici ponderi ale suprafețelor certificate au fost înregistrate în Malta (66,7 %), România (59,6 %) și Portugalia (33,4 %), ceea ce subliniază potențialul de creștere suplimentară a suprafețelor certificate în aceste țări în anii următori. Într-adevăr, măsurile naționale de sprijin din Portugalia au dus la o creștere de zece ori a suprafeței ecologice “în conversie” între 2020 și 2021, de la 50 000 de hectare la 511 000 de hectare. Având în vedere perioada de conversie de 2-3 ani a terenurilor agricole, este necesară o pondere ridicată a suprafeței în conversie pentru a evita stagnarea creșterii suprafeței certificate ca fiind ecologică. 

Citește și: BRD și Ecoteca lansează CumStam.ro – primul instrument gratuit care te ajută să vizualizezi într-un singur loc date și statistici de interes public din România

Suedia a avut cele mai mari ponderi ale producției ecologice de cereale și legume proaspete în 2021 

În 2021, producția ecologică de cereale (pentru producția de cereale, inclusiv semințe) reprezenta 6,2 % din producția totală de cereale în Suedia, 5,5 % în Estonia și 4,4 % în Finlanda, cele mai mari cote dintre țările UE. 

Suedia a avut, de asemenea, cea mai mare pondere (17,7 %) a producției de legume proaspete ecologice în producția totală de legume dintre țările UE, urmată de Germania (11,2 %) și Țările de Jos (5,4 %). 

Există o mare variație în ceea ce privește concentrarea producției ecologice în țările UE 

Suprafața de producție agricolă este împărțită în trei tipuri principale de utilizare: culturi de terenuri arabile (în principal cereale, plante rădăcinoase, legume proaspete, furaje verzi și culturi industriale), pășuni permanente (pășuni și pajiști) și culturi permanente (pomi fructiferi și fructe de pădure, plantații de măslini și podgorii). 

În 2021, suprafața cultivată cu terenuri arabile ecologice a reprezentat mai mult de jumătate din suprafața agricolă ecologică totală în 14 țări ale UE. În schimb, pășunile și pajiștile ecologice reprezentau mai mult de jumătate din suprafața agricolă ecologică totală într-o altă categorie de 10 țări din UE. În timp ce suprafețele de culturi permanente ecologice nu au reprezentat majoritatea suprafeței agricole ecologice totale în nicio țară din UE, acestea au reprezentat totuși peste 20 % în 5 țări din UE. 

Culturile arabile ecologice au reprezentat marea majoritate a suprafețelor agricole ecologice din Finlanda (99,1 %), Danemarca (83,1 %) și Polonia (78,6 %). Această situație contrastează puternic cu cea din Cehia, Irlanda și Slovenia, unde aproximativ 80 % din totalul suprafețelor agricole ecologice ale acestor țări erau reprezentate de pășuni și pajiști ecologice. 

În toate țările UE, culturile permanente ecologice au reprezentat cea mai mică pondere a acestor trei categorii principale de utilizare a terenurilor în totalul suprafețelor ecologice. Într-adevăr, în 15 țări ale UE, acestea au reprezentat mai puțin de 5 % din totalul suprafeței ecologice. Cu toate acestea, ponderea culturilor permanente ecologice în totalul suprafeței ecologice a depășit 20 % în Italia, Bulgaria și Spania și a fost de aproape 40 % în Cipru și Malta. 

Citește și: Crypto Oasis Ventures și Roland Berger lansează oficial “The Green Block” – un grup de reflecție și o platformă de lansare pentru tehnologii Web3 și AI axate pe sustenabilitate

În 2021, în UE, 5 milioane de bovine dintr-un total 75,7 milioane au fost crescute prin metode ecologice. Peste o treime din ovine și caprine, atât în Letonia (36%), cât și în Austria (34%), au fost crescute în conformitate cu metodele de agricultură ecologică. De asemenea, puțin sub o treime (31,5%) din bovinele din Grecia erau ecologice. Grecia a avut și cea mai mare pondere de vaci de lapte ecologice (23%), urmată de Austria (22%) și Suedia (19%). În general, ratele animalelor de pășunat crescute ecologic au fost considerabil mai mari în 2021 decât cele ale animalelor nerumegătoare. Ratele de porcine ecologice, de pildă, au fost mult mai scăzute, țările cu cele mai mari cote fiind Franța (3,8%) și Danemarca (3,7%). 

Share this article
Prev Post

Nike se alătură companiilor Adidas și Puma în angajamentul de a folosi lâna fără a provoca rău mieilor

Next Post

P&G a derulat o nouă ediție a campaniei O Românie Mai Curată Începe de Acasă, în parteneriat cu Carrefour România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next