Parlamentul European solicită marcarea unei zile europene anuale dedicată victimele crizei climatice globale, pentru a comemora viețile umane pierdute din cauza schimbărilor climatice.

În rezoluția adoptată săptămâna trecută cu 395 de voturi pentru, 109 împotrivă și 31 de abțineri, Parlamentul propune ca această zi să fie organizată anual începând din acest an, pe 15 iulie 2023, și invită Consiliul și Comisia să susțină inițiativa.

Deputații europeni consideră că este oportună comemorarea victimelor crizelor climatice și subliniază că aceasta ar contribui la creșterea gradului de conștientizare a vieților umane pierdute și a crizei umanitare cauzate de schimbările climatice.

Ei subliniază că schimbările climatice duc la fenomene meteorologice mai imprevizibile, inclusiv valuri de căldură mai frecvente și mai intense, incendii de pădure și inundații, la amenințări la adresa siguranței și securității alimentare și a apei, precum și la apariția și răspândirea bolilor infecțioase, care se intensifică și fac un număr din ce în ce mai mare de victime umane atât în Europa, cât și la nivel mondial.

Legea europeană a climei, adoptată de Parlamentul European, obligă UE să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050 și să reducă emisiile nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% în 2030.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *