Companii responsabile față de mediu și oameni

UE propune amânarea cu 12 luni a unei legi de referință împotriva defrișărilor

Comisia Europeană a anunțat miercuri că va propune amânarea cu un an a punerii în aplicare a unei legi care interzice importul de mărfuri legate de despăduriri, în urma apelurilor venite din partea industriilor și guvernelor din întreaga lume, transmite Reuters.

Legea a fost salutată ca un punct de reper în lupta împotriva schimbărilor climatice, însă țări și industrii din Brazilia până în Malaezia susțin că este protecționistă și ar putea ajunge să excludă milioane de agricultori săraci și mici de pe piața UE.

Au existat, de asemenea, avertismente generalizate din partea industriei conform cărora regulamentul UE privind defrișările, sau EUDR, ar perturba lanțurile de aprovizionare ale Uniunii Europene și ar crește prețurile.

În martie, aproximativ 20 dintre cele 27 de state membre ale UE au solicitat Bruxelles-ului să reducă și, eventual, să suspende legislația, afirmând că aceasta ar dăuna agricultorilor din blocul comunitar, cărora le-ar fi interzis să exporte produse cultivate pe terenuri defrișate.

Propunerea ar trebui aprobată de Parlamentul European și de statele membre, a declarat Comisia. Aceasta a adăugat că a publicat, de asemenea, documente de orientare suplimentare.

În acest an, liderii UE au atenuat numeroase măsuri de mediu pentru a încerca să înăbușe protestele fermierilor, care durează de luni de zile, cu privire la aspecte precum politicile ecologice ale blocului comunitar și importurile ieftine.

Angajament pus la îndoială

Militanții pentru mediu au criticat decizia de miercuri.

„Ursula von der Leyen ar fi putut la fel de bine să mânuiască ea însăși drujba. Europenii nu doresc produse provenite din despăduriri, dar asta este ceea ce le va oferi această amânare”, a declarat Greenpeace.

WWF a declarat că amânarea legii pune serioase semne de întrebare asupra angajamentului Comisiei de a respecta promisiunile UE în materie de mediu, în timp ce grupul european de campanie în domeniul silvic Fern, menționând incendiile care fac ravagii în Amazon și nu numai, a făcut apel la UE să își consolideze mai degrabă decât să își slăbească hotărârea de a transforma „legea extrem de necesară” în realitate.

Începând cu 30 decembrie 2024, EUDR ar fi impus companiilor care importă soia, carne de vită, cacao, cafea, ulei de palmier, lemn, cauciuc și produse conexe să demonstreze că lanțurile lor de aprovizionare nu au contribuit la distrugerea pădurilor lumii cu riscul de a se confrunta cu amenzi mari.

Companiile ar trebui să își cartografieze digital lanțurile de aprovizionare până la parcela unde au fost cultivate materiile prime, chiar și în ferme mici din regiuni rurale îndepărtate.

Criticii spun că acest lucru este extrem de complex în lanțurile de aprovizionare care se întind pe tot globul și implică nu doar milioane de ferme, ci și mai mulți intermediari ale căror date nu sunt ușor de verificat.

Eurocommerce, care reprezintă sectorul european al comerțului cu amănuntul, a declarat că este recunoscător că Comisia a recunoscut preocupările sale cu privire la conformitate și la posibilele perturbări ale lanțului de aprovizionare.

Bruxelles-ul susține că EUDR este necesar pentru a pune capăt contribuției blocului la despăduriri, a doua cauză principală a schimbărilor climatice după arderea combustibililor fosili. Conform datelor WWF, UE este al doilea cel mai mare contributor mondial la defrișări prin importurile sale.

Share this article
Prev Post

Producție și consum responsabile. Veolia a lansat al 3-lea videostory din seria Romania Unfolds

Next Post

S-a lansat Gala Premiilor pentru un Mediu Curat ediția a XVI -a

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next