Companii responsabile față de mediu și oameni

Peste 60% dintre companiile europene au investit în atenuarea şi adaptarea la schimbările climatice (BEI)

Companiile din Uniunea Europeană au rezistat relativ bine şocurilor legate de sănătate, preţuri şi comerţ din ultimii patru ani şi au ambiţii mai mari pentru transformarea verde şi digitală, conform unui sondaj citat de Agerpres al Băncii Europene de Investiţii (BEI), publicat miercuri cu ocazia reuniunilor anuale ale Băncii Mondiale şi FMI de la Washington.

Sondajul BEI privind investiţiile 2024 oferă o imagine a leadershipului firmelor din UE în tranziţia verde şi consolidarea lanţurilor de aprovizionare în faţa riscurilor geopolitice sporite şi a perturbărilor lanţurilor de aprovizionare, se arată într-un comunicat al instituţiei financiare internaţionale.

Sondajul arată că multe firme din Europa sunt mulţumite de nivelul lor de investiţii din ultimii trei ani şi sunt angajate în combaterea schimbărilor climatice şi adoptarea tehnologiilor digitale. Sondajul acoperă un total de aproximativ 12.000 de companii din toate ţările UE, precum şi un eşantion comparativ din Statele Unite.

Deşi ponderea companiilor din UE care se aşteaptă să îşi crească investiţiile a scăzut la un sold net de 7% în 2024, comparativ cu anul trecut, companiile europene continuă să depăşească rivalii din SUA şi conduc în investiţiile pentru reducerea emisiilor care cauzează schimbările climatice sau pentru a face faţă impactului vremii severe. Sondajul privind investiţiile arată că 61% dintre firmele din UE au investit în combaterea schimbărilor climatice, comparativ cu 56% în 2023 şi 53% în 2022. Tranziţia verde impune transformări, dar aduce şi oportunităţi. Peste un sfert dintre firmele din UE – 27% – consideră tranziţia către o economie cu zero emisii nete ca o oportunitate în următorii cinci ani.

Sondajul mai arată că aproximativ 90% dintre firmele din UE şi SUA au luat măsuri pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Strategiile cheie adoptate includ investiţii în reducerea deşeurilor, reciclare şi eficienţă energetică. Companiile din UE sunt mai predispuse decât cele din SUA să fi implementat opţiuni de transport durabil, să fi optat pentru generarea de energie din surse regenerabile şi să îşi fi stabilit obiective de reducere a emisiilor. O treime dintre companiile din UE (34%) văd tranziţia verde ca un risc pentru afaceri, comparativ cu 42% în SUA.

De asemenea, în UE, 37% din totalul investiţiilor efectuate de companii sunt direcţionate către active intangibile, cum ar fi cercetarea, competenţele şi know-how-ul, subliniind un accent strategic pe inovare şi soluţii digitale. 74% dintre companiile din UE au raportat utilizarea tehnologiilor digitale, marcând o creştere de 4% faţă de anul trecut. Între timp, SUA continuă să conducă, cu 81%.

Cu toate acestea, privind înainte, multe companii europene prioritizează investiţiile de înlocuire în detrimentul extinderii capacităţilor, doar 26% dintre firmele din UE plănuind să-şi extindă operaţiunile în următorii trei ani, comparativ cu 47% dintre firmele din SUA.

“Firmele europene fac progrese în abordarea atât a schimbărilor climatice, cât şi a transformării digitale. Dar creşterea investiţiilor în UE necesită o piaţă unică mai puţin fragmentată”, a declarat economistul-şef al BEI, Debora Revoltella.

Sondajul subliniază, de asemenea, importanţa unor lanţuri de aprovizionare robuste. Preocupările legate de perturbările comerciale s-au diminuat comparativ cu anul trecut, dar firmele nu au observat îmbunătăţiri în ceea ce priveşte noile reglementări, tarifele sau restricţiile comerciale. Companiile din UE sunt bine integrate în comerţul global şi au beneficiat substanţial de pe urma acestuia în trecut.

Banca Europeană de Investiţii (BEI) este instituţia de creditare pe termen lung a Uniunii Europene deţinută de statele membre ale acesteia. Banca pune la dispoziţie finanţare pe termen lung pentru investiţii solide, cu scopul de a contribui la atingerea obiectivelor politicilor UE.

Share this article
Prev Post

Caravana ROENEF, proiectul dedicat promovării eficienței energetice în cele șase orașe traversate, a ajuns la final

Next Post

Grecia s-a confruntat în 2024 cu „anul cel mai dificil din punctul de vedere al climei din ultimii 40 de ani”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next