Arborii lumii sunt în pericol, un număr impresionant de specii de copaci fiind pe cale de dispariție, conform unei analize globale publicate luni, relatează CNN.
Studiul realizat pe parcursul unui deceniu a constatat că mai mult de una din trei specii de arbori este amenințată cu dispariția, subliniind amploarea crizei cu care se confruntă ecosistemele planetei noastre.
Raportul prezentat în timpul conferinței de două săptămâni a ONU privind biodiversitatea de la Cali, Columbia, a arătat că din cele 47.282 de specii de arbori evaluate, cel puțin 16.425 sunt în pericol de dispariție – mai mult decât dublul numărului tuturor păsărilor, mamiferelor, reptilelor și amfibienilor amenințați cu dispariția la un loc.
Unele dintre amenințările majore cu care se confruntă copacii includ, de asemenea, defrișarea pentru dezvoltare urbană, agricultură, specii invazive, boli, precum și creșterea nivelului mării și furtuni mai intense, spun cercetătorii.
Studiul arată cum „pierderea copacilor amenință în mod direct mii de alte specii, plante, ciuperci și animale, demonstrând cât de profund interconectată este lumea noastră naturală”, a declarat Grethel Aguilar, directorul general al IUCN (Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii), în cadrul unei conferințe de presă luni, în Columbia.
„Copacii sunt barometrul vieții”, a adăugat Aguilar. Aceștia produc oxigenul pe care îl respiră oamenii, oferă hrană și adăpost pentru animalele sălbatice, oferă medicamente și hrană popoarelor indigene și absorb din atmosferă carbonul (…)”
Cea mai mare parte a arborilor amenințați se găsește pe insule precum Fiji, Cuba și Madagascar. În America de Sud, unde se află pădurea tropicală amazoniană, 3.356 din cele 13.668 de specii de copaci evaluate sunt în pericol de dispariție din cauza defrișărilor pentru cultivarea culturilor și creșterea animalelor.