Canada va încerca să reducă emisiile cu 45-50% față de nivelurile din 2005 până în 2035, a anunțat joi Ministerul Mediului, stabilind un nou obiectiv tranzitoriu înainte de obiectivul de emisii nete zero din 2050 al Acordului de la Paris, informează Reuters.
Noul obiectiv, o cerință prevăzută de legislația canadiană adoptată de guvernul liberal, se bazează pe un obiectiv de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 40-45% față de nivelurile din 2005 până în 2030.
„Acest obiectiv ne menține pe drumul cel bun pentru a respecta promisiunea făcută copiilor și nepoților noștri că lumea pe care o lăsăm în urma lor va fi sigură, durabilă, accesibilă și prosperă”, a declarat ministrul mediului, Steven Guilbeault.
Canada, unul dintre principalii producători de petrol și gaze, nu și-a îndeplinit niciunul dintre obiectivele privind emisiile de gaze cu efect de seră.
Guvernul premierului Justin Trudeau, care a introdus o serie de măsuri menite să abordeze schimbările climatice și să stimuleze utilizarea energiei verzi, a declarat în mai că datele sugerează că țara este pe cale să își atingă obiectivul pentru 2030.
Institutul canadian pentru climă a declarat joi că obiectivul pentru 2035 „este realizabil și echilibrează nevoia de progrese susținute în reducerea emisiilor”. Cu toate acestea, unele grupuri climatice au afirmat că noile obiective nu sunt suficient de ambițioase.
Fundația David Suzuki a declarat că noul obiectiv climatic este mai mic decât ceea ce este necesar pentru a evita cele mai grave efecte ale crizei climatice, în timp ce Institutul Pembina a declarat că guvernele și industriile trebuie să fie „mai ambițioase pentru a ne spori pe deplin competitivitatea în noua economie globală a energiei curate”.
Canadian Net-Zero Emissions Accountability Act, adoptată în 2021, impune guvernului să publice planul de reducere a emisiilor pentru 2035 până la sfârșitul anului 2029.
Canada se confruntă cu alegeri federale în cursul anului viitor, iar sondajele sugerează că liberalii lui Trudeau le vor pierde în fața conservatorilor din opoziție.
Conservatorii au criticat măsurile climatice, inclusiv un plafon de emisii pentru sectorul petrolului și gazelor.
Sursa foto: Freepik