Companii responsabile față de mediu și oameni

Ghețarii lumii se topesc în ritm fără precedent, avertizează UNESCO

Ghețarii din întreaga lume dispar mai repede ca niciodată, ultimii trei ani înregistrând cea mai mare pierdere de masă glaciară din istorie, potrivit unui raport UNESCO publicat vineri, citat de Reuters.

Cele 9.000 de gigatone de gheață pierdute din ghețari începând cu 1975 sunt aproximativ echivalente cu „un bloc de gheață de dimensiunea Germaniei cu o grosime de 25 de metri”, a declarat Michael Zemp, directorul Serviciului Mondial de Monitorizare a Ghețarilor din Elveția, în timpul unei conferințe de presă la sediul ONU din Geneva.

Pierderea dramatică de gheață, de la Arctic la Alpi, din America de Sud până la Platoul Tibet, este de așteptat să se accelereze pe măsură ce schimbările climatice, cauzate de arderea combustibililor fosili, ridică tot mai mult temperaturile globale. Acest lucru ar putea agrava problemele economice, de mediu și sociale din întreaga lume, pe măsură ce nivelul mării crește și aceste surse esențiale de apă se diminuează.

Raportul coincide cu un summit UNESCO la Paris care marchează prima Zi Mondială a Ghețarilor, îndemnând la acțiune globală pentru protejarea ghețarilor din întreaga lume. Zemp a menționat că cinci din ultimii șase ani au înregistrat cele mai mari pierderi, ghețarii pierzând 450 de gigatone de masă numai în 2024.

Pierderea accelerată a făcut din ghețarii montani unul dintre cei mai mari contributori la creșterea nivelului mării, punând milioane de oameni în pericol de inundații devastatoare și afectând rutele de apă de care depind miliarde de oameni pentru energie hidroelectrică și agricultură.

Stefan Uhlenbrook, directorul Diviziei de hidrologie, apă și criosferă din cadrul Organizației Meteorologicce Mondiale (OMM), a declarat că aproximativ 275.000 de ghețari rămân la nivel global care, împreună cu calotele glaciare din Antarctica și Groenlanda, reprezintă aproximativ 70% din apa dulce a lumii.

„Trebuie să avansăm cunoștințele noastre științifice, trebuie să avansăm prin sisteme mai bune de observare, prin prognoze mai bune și sisteme de avertizare timpurie mai eficiente pentru planetă și pentru oameni”, a spus Uhlenbrook.

Aproximativ 1,1 miliarde de oameni trăiesc în comunități montane, impactați direct de pierderea ghețarilor, din cauza riscurilor crescânde legate de pericolele naturale și a surselor de apă nesigure. Locațiile îndepărtate și terenurile dificile fac, de asemenea, ca soluțiile ieftine să fie greu de implementat.

Între 2000 și 2023, topirea ghețarilor de munte a cauzat o creștere a nivelului mării cu 18 milimetri la nivel global, aproximativ 1 mm pe an. Fiecare milimetru poate expune până la 300.000 de persoane la inundații anuale, potrivit Serviciului Mondial de Monitorizare a Ghețarilor.

Share this article
Prev Post

ECOTIC BAT lansează campania de informare privind colectarea în siguranță a bateriilor uzate

Next Post

CSR Nest continuă proiectul „Verde Citadin”, ajuns la a 3-a ediție consecutivă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next