Textul solicită ca produsele textile vândute în UE să fie mai durabile, mai ușor de reutilizat, reparat și reciclat. Producția lor ar trebui să respecte drepturile omului, mediul și protecția animalelor pe tot parcursul lanțului de aprovizionare. Deputații europeni doresc, de asemenea, ca UE și țările membre să pună capăt industriei „fast fashion”.
Raportorul Delara Burkhardt (S&D, DE) a declarat: „Consumatorii singuri nu pot reforma sectorul textil mondial prin intermediul obiceiurilor lor de cumpărare. Dacă permitem pieței să se autoreglementeze, lăsăm ușa deschisă pentru un model fast fashion care exploatează oamenii și resursele planetei. UE trebuie să oblige din punct de vedere juridic producătorii și marile companii de modă să opereze în mod mai durabil. Oamenii și planeta sunt mai importante decât profiturile industriei textile. Dezastrele care au avut loc în trecut, cum ar fi prăbușirea fabricii Rana Plaza din Bangladesh, creșterea depozitelor de textile din Ghana și Nepal, apa poluată și microplasticele din oceanele noastre, arată ce se întâmplă atunci când nu urmărim acest principiu. Am așteptat destul de mult – este timpul să facem o schimbare!”
Deputații europeni doresc, de asemenea, reguli clare pentru a opri greenwashing-ul de către producători și ca viitoarea revizuire a Directivei-cadru privind deșeurile să includă obiective specifice separate pentru prevenirea, colectarea, reutilizarea și reciclarea deșeurilor textile.
Sursa foto: PE