Companii responsabile față de mediu și oameni

Alertă climatică în Finlanda și Estonia. Pădurile emit mai mult carbon decât stochează

Obiectivele climatice ale Finlandei – considerate a fi printre cele mai puternice din lume – sunt amenințate, indică cele mai recente date preliminare ale Inventarului finlandez de gaze cu efect de seră. O primă cauză este exploatarea forestieră intensivă din ultimii ani combinată cu reducerea ritmului înființării de noi păduri. Mai mult, spun specialiștii, sfârșitul importurilor de lemn din Rusia și noile investiții ale Finlandei în fabrici de celuloză conduc la o și mai mare presiune asupra fondului forestier finlandez.

Astfel că pădurile, considerate vitale pentru reducerea schimbărilor climatice datorită capacităţii lor de a funcţiona ca rezervoare de carbon, au ajuns surse de carbon.

Autoritățile de mediu din Finlanda și mai multe ONG-uri, printre care Greenpeace Finlanda, au reacționat cerând de urgență pregătirea unui pachet de măsuri de salvare climatic centrat pe păduri până la finalul acestui an.

Din păcate, Finlanda nu este un exemplu izolat. Pădurile Estoniei au devenit surse nete de carbon încă din 2020, pierzându-și rolul prim de rezervoare de carbon. Cercetătorii de la Fondul Estonian pentru Natură au ajuns la concluzii similare cu cele din Finlanda: reducerea defrișărilor concomitent cu intensificarea acțiunilor silvice au beneficii imediate asupra climei și biodiversității.

Share this article
Prev Post

Ziua Porților deschise la parcurile eoliene din România, pe 15 iunie, de Ziua Mondială a Vântului

Next Post

Fundația Elsevier lansează competiția de proiecte care utilizează chimia ca răspuns la schimbările climatice și oferă 2 premii în valoare de câte 25.000 de euro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next