Fundația Elsevier revine cu o nouă competiție sub numele de Chemistry for Climate Action Challenge, cu accent pe schimbările climatice. Provocarea sprijină, de asemenea, SDG5, Egalitatea de gen, recunoscând rolul esențial pe care femeile îl joacă în combaterea schimbărilor climatice. Proiectele depuse în cadrul Provocării trebuie să integreze o dimensiune de gen (cum ar fi abordarea rolului femeilor în adaptarea la schimbările climatice și participarea la elaborarea politicilor și la rolurile de conducere).
Proiectele trebuie să utilizeze o abordare inovatoare a chimiei ecologice și durabile și a științelor chimice, de exemplu: reducerea și utilizarea CO2, producție mai curată, conversie și stocare de energie, utilizarea durabilă a resurselor și o producție mai curată și cu consum redus de energie, creșterea reutilizării sau a posibilității de reciclare a substanțelor chimice/produselor, conceperea unui nou model de afaceri legat de economia circulară.
Propunerile pot fi depuse până pe 14 iulie 2022. Lista celor mai bune 50 de propuneri care vor trece în faza de evaluare a provocării va fi publicată în august 2022 pe site-ul Fundației Elsevier. Lista celor mai bune 5 propuneri va fi publicată în luna septembrie. Finaliștii vor fi invitați să își prezinte proiectul în cadrul unui eveniment special în octombrie 2022, unde vor fi anunțați câștigătorii celor două premii.
Fundația Elsevier acordă 2 premii de 25.000 de euro fiecare. Vor fi premiate proiectele care utilizează soluții din domeniul chimiei ecologice și durabile pentru a aborda unele dintre cele mai mari provocări ale lumii în curs de dezvoltare în materie de durabilitate, încurajând cercetătorii să găsească noi soluții.
Schimbările climatice reprezintă cea mai importantă provocare care afectează viitorul planetei noastre și este esențial să luăm măsuri. De asemenea, științele chimice joacă un rol esențial în dezvoltarea unui viitor durabil. Obiectivul de dezvoltare durabilă 13 al ONU, Acțiunea climatică, subliniază necesitatea de a “[…] promova mecanisme de creștere a capacității de planificare și gestionare eficientă a schimbărilor climatice în țările cel mai puțin dezvoltate, inclusiv cu accent pe femei, tineri și comunități locale și marginalizate”.